A kisebb üzletekben már megkezdték az átárazást
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elemzése alapján a következő hetekben a szeptemberi árakhoz képest további 10-15 százalékos rendkívüli élelmiszer-áremelkedésre lehet számítani.
Az év hátralévő részében az élelmiszerárak emelkedésének
üteme tovább nő. Az áremelkedés mértéke a különböző élelmiszereknél igen eltérő.
A kenyér fogyasztói ára jelenleg átlagosan 250 forint, a tejé 200, a
tojásé 40, a baromfi húsok közül például a csontos csirkemellé 1000 forint, míg
a csontos sertéskarajt átlagosan 1200 forintért adják a magyar boltokban. Az
Eurostat – az Európai Unió statisztikai központja – adatai szerint a
magyarországi élelmiszerárak 2006-ban az EU 27 tagállamának átlagától 29 százalékkal
maradtak el. Az árszint alapján 37 európai ország közül a 27-29. helyen áll
Magyarország.
A liszt- és a kenyérárakat tekintve a magyar árszint még
alacsonyabb, az EU-27-ek átlagának 60 százaléka. A húsárak tekintetében az új
és legújabb tagok közül Magyarországon a legmagasabbak az árak, de így is csak
a közösségi átlag 65 százalékán állnak. A tejtermékek és tojásárak az EU-átlag
83 százalékának felelnek meg.A felzárkózási folyamat során az árak közeledni
fognak a nyugati országok szintjéhez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog
tartani – mutat rá az elemzés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >