A kisebb élelmiszer-szaküzletek forgalma növekedett

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008 novemberében két százalékkal, az első tizenegy hónapban 1,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.
A KSH gyorsjelentésében közreadott adatokból az is kiderül, hogy az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 január–novemberében 5656 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. novemberben 541 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első tizenegy hónapban a kiskereskedelmi eladások 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletekben bonyolódott.
Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma január–novemberben 1,2 százalékkal, novemberben 0,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
2008 novemberében az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma egy százalékkal csökkent; míg az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzletek eladásai 1,7 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem novemberi forgalmának volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az októberihez képest.

Kapcsolódó cikkeink