A kis- és középvállakozások 85 százaléka nem számít csődre

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 31. 00:07

A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kétharmada vezetett be megszorító intézkedéseket a tavaly ősz óta tartó válság hatására. Leginkább a kereskedelmi cégek érezték meg a válságot – derül ki a K and H Bank kkv bizalmi index kutatásából.

A június közepén végzett felmérésben a megkérdezett 700 vállalkozás 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hatással volt cége működésére a recesszió, közülük is leginkább a kereskedelmi cégek működését befolyásolta, legkevésbé pedig a mezőgazdasági vállalkozásokra volt hatással. A megkérdezett kkv-k 64 százaléka vezetett be megszorító intézkedéseket. Ezek között a költségek csökkentése volt a leginkább jellemző (56 százalékuknál), 47 százalékban az elbocsátásokat alkalmazták a cégek, a beruházásokat 42 százalékuk halasztotta el. A cégek 28 százaléka csökkentette a béreket és egyéb juttatásokat, és minden ötödik vállalkozásnál léptettek érvénybe rövidebb munkaidőt.
A kkv-k 84 százalékát a forgalom visszaesése sújtotta, 45 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy számára a vevők fizetésének elmaradása jelentett gondot. 37 százalékuk  a likviditási nehézségeket jelölte meg problémaként.
Bár a cégek többsége (70 százaléka) úgy véli, hogy a válság még nem érte el mélypontját, ennek ellenére csupán a megkérdezettek 36 százaléka számít saját cége helyzetének romlására az elkövetkezendő egy évben. A felmérésben résztvevő kkv-k 17 százaléka  javulást vár, míg legnagyobb arányban (46 százalék) stagnálást prognosztizálnak. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartják valószínűnek, hogy cégük egy év múlva is működni fog, a vállalkozások 85 százaléka mondott igent.
A K and H Bank másfél hete publikálta a kkv bizalmi index második negyedévi értékét, ami az előző negyedévhez képest 6 ponttal erősödött, így jelenleg mínusz 28 ponton áll. Az index az egymilliárd forintnál kevesebb éves árbevétel rendelkező vállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutatja – írja a Piac & Profit.Kapcsolódó cikkeink