A királyi vendéglátásból kaphatnak ízelítőt a Buckingham-palota látogatói
A királyi vendéglátás évszázados pompájából kaphatnak ízelítőt szombattól a Buckingham-palota látogatói.
Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron két hónapra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítást is összeállítanak a palota látogatható termeiben. Az idei kiállítás a Royal Welcome címet viseli, és a nagyközönség a címnek megfelelően betekintést nyerhet abba, hogy II. Erzsébet királynő milyen külsőségek közepette üdvözli hivatalos vendégeit.
A látogatók már az első lépésektől királyi vendégnek érezhetik magukat, idén ugyanis – első ízben és a palota szerint csak most az egyszer – ugyanazon a díszes főkapun, a Grand Entrance-on lehet belépni a kiállításra, amelynél az uralkodó által meghívott miniszterelnököket, elnököket, koronás főket is fogadják.
A Buckingham-palota Nagy Báltermét úgy rendezték be az idei kiállításra, mint ahogy a 89 esztendős királynő eddigi 63 évi uralkodása alatt rendezett 110 állami bankettre szokták. Az 54 méter hosszú ebédlőasztalon 170 teríték várja az érdeklődőket, a IV. György korából származó, először 1811-ben használt, mindent egybevetve négyezer darabos szerviz összes elemével. Csak vizes-, pezsgős- és borospoharakból 1104 áll a terítékek mellett; evőeszközből 1700-at, tányérból 288-at tartalmaz az ünnepi készlet.
Mindemellett meg lehet tekinteni a lovaggá avatás kellékeit, köztük a nevezetes kardot, valamint a lovagi és egyéb címekhez járó kitűzőket, medálokat is.
A belépők árát a felvonultatott királyi pompához szabták: a szeptember 27-éig látogatható kiállításra egy felnőtt jegy kedvezmények nélkül 20,50 fontba (kilencezer forintba), egy családi belépő két felnőtt és három gyermek számára 52,80 fontba (csaknem 24 ezer forintba) kerül.
A bevételeket a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust kapja, amely e jövedelmet teljes egészében jótékonysági célokra fordítja. (Kertész Róbert, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >