A kibocsátott étkezési utalványokat az érvényességi időig fel lehet használni

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 02. 12:00

Továbbra is visszaváltják az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) tagvállalatai az általuk kibocsátott utalványokat, minden kibocsátott utalványt fel lehet használni a rajta feltüntetett érvényességi időn belül – hívta fel a figyelmet az egyesülés közleménye.

A kormány döntése meglepte az EUFE tagcégeit, mert a rendelet-tervezet megszavazását megelőzően nem volt társadalmi egyeztetés, sem konzultáció az érintettekkel – írják a közleményben hozzátéve, hogy az “EUFE tagjai továbbra sem látják a döntés racionalitását”.

Emlékeztetnek, hogy január 1-jétől a kedvezményes adózású étkezési utalványok forgalmazása állami monopóliummá válik: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány fogja kibocsátani az Erzsébet-utalványt.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés azt írta: kötelességének tartja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az új szabályozásnak számottevő negatív hatása lehet minden érintettre. A felhasználók, mintegy 2,5 millió munkavállaló egészen biztosan számíthat arra, hogy nehézségekbe ütközik majd a fizetés, ha Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP-kártya) vagy Erzsébet-utalványt használnak, hiszen az új rendszer rendelkezésre állása erőteljesen megkérdőjelezhető – írják. Ennek eredményeként mintegy 100.000 munkáltató fog azzal szembesülni, hogy a munkavállalók csalódottak az új juttatási formák miatt – teszik hozzá.

Ezen felül a cafeteria juttatásokra vonatkozó új szabályozásokhoz is rendkívül rövid idő alatt kell alkalmazkodniuk. A beváltóhelyek várhatóan jelentős bevételtől esnek majd el. Összességében a nemzetgazdaság szenvedi majd el a legtöbb kárt: a csökkenő vásárlóerő negatívan fog hatni a fogyasztásra – állítja az EUFE közleményében.

Az EUFE-t 2000-ben alapította a három étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo. A három utalvány-kibocsátó társaság fő tevékenységként foglalkozik az étkezési utalványok kibocsátásával, forgalmazásával és kapcsolódó szolgáltatások biztosításával. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink