A K&H és az AKI közös kezdeményezése: az agrár CO2-kalkulátor

Szerző: STA Dátum: 2023. 10. 24. 10:30

Október 10-én mutatta be a K&H Csoport az Agrárközgazdasági Intézettel létrehozott hiánypótló kezdeményezését, a K&H agrár CO2-kalkulátort, mely ingyenesen elérhető, és amellyel bármely gazdaság kiszámolhatja, hogy mekkora a károsanyag-kibocsátása.

(Fotó: Pixabay)

Az agrárcégek jelenlegi fenntarthatósági gyakorlatáról képet adó K&H fenntarthatósági index szerint az agrárszektor tájékozott az EU karbonkibocsátási elvárásaival kapcsolatban: 90 százalékuk hallott már a célkitűzésekről, 72 százalékuk pedig tisztában is van azok tartalmával. A saját cég karbonlábnyomát azonban a túlnyomó többség nem számszerűsíti. Erre kínál megoldást CO2-kalkulátor, mely az AKI által fejlesztett és hitelesített tudományos kritériumoknak megfelelő számításokat végez, így támogatva a vállalkozások tudatosságát és fenntartható gazdálkodását.  Az adatok számszerűsítése abban is segíthet, hogy a cég termékei megfeleljenek a kor és a vevők igényeinek, illetve az ESG (Environmental, Social és Governance) jelentésekhez szükséges saját és beszállítói adatszolgáltatási kötelezettségnek” – hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletág vezetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összesítése szerint hazánk CO2-kibocsátása 2021-ről 2022-re 7 százalékkal mérséklődött

Az 1990-es bázisévhez képest pedig ez 37 százalékos csökkenést jelent. Így elérhető távolságba került hazánk vállalása, ami szerint 2030-ra 40 százalékos csökkenést érünk el. „Az ágazatokat nézve az ipar 18 százalékkal, a mezőgazdaság pedig 12 százalékkal csökkentette környezetterhelését 2022-ben az előző évhez képest. Az irány jó, de vannak még hiányosságok. A felmérésünk ugyanis arra is rámutat, hogy messze vagyunk attól, hogy az agrárágazat fenntartható módon működjön. Alig minden tizedik (11%) cégnek van írásos fenntarthatósági stratégiája, és egyelőre inkább esetei jelleggel foglalkoznak ezzel a témával (39%)” – tette hozzá Demeter Zoltán.

 

AKI PÁIR

Kapcsolódó cikkeink