A kereskedők is fizethetnek termékvizsgálati díjat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 20. 13:30

Átalakítás előtt áll az élelmiszer-biztonsági ellenőrző rendszer. Az eddig a termelők és feldolgozók által fizetett díjakon osztoznia kelhet a kereskedelmi partnereknek, ezzel terítenék szét a nagyságában nem változó költségeket a piaci szereplőkön.

A kormány januárban kezd bele az élelmiszer-biztonsági ellenőrző rendszer átalakításába. Az eddig kizárólag a termelők és feldolgozók által fizetett díjak egy része átkerül a kereskedőkhöz, ezzel megosztásra kerül a többféle vizsgálat díja, ami a termékeket terheli. Az üzletláncok és kereskedők egy termékdíjjal szállnának be, ami adó jellegű kiadást jelentene számukra, mindeközben a termelők és feldolgozók költségei ezzel az összeggel csökkenne.

A baromfi ágazatban az éves vizsgálatokra költött díjtétel 3-5 milliárd forint, a tej literjében 10 forint -mondta el a lap kérésére Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szakértője és Bakos Erzsébet, a Tej terméktanács szakmai koordinátora.


Az élelmiszeripari szereplők viszont a magas áfa tartalom csökkentését látják a legfontosabb kérdésnek, amivel csökkenthető lenne a jelenleg igen magas feketepiaci értékesítés. Becslések szerint a pékáruk esetében 30 százalékos feketegazdaságról beszélhetünk, 25 százalék a baromfi és tejpiacon, a tőkehúspultokon viszont akár az áruk 40 százaléka után nem fizettek adót – írja a Népszabadság nyomán a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink