A kenyér, friss pékáru szakágazat bruttó termelési értéke nőtt leginkább 2023-ban
Az adatgyűjtésre kijelölt vállalkozások 44 százaléka tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. Ezek az élelmiszeripari vállalkozások a 2023-as évre vonatkozóan a 2022. évinél 5 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték az adatgyűjtés időpontjában. Emellett az egyéb bevételek 47 és az aktivált saját teljesítmények értékének 56 százalékos csökkenése a bruttó termelési értéknél 2 százalékos emelkedést eredményezett.
Szakágazati szinten a bruttó termelési érték növekedése 2022-höz képest a kenyér, friss pékáru gyártása (+22 százalék), a húsfeldolgozás, -tartósítás (+18 százalék) és az üdítőital, ásványvíz gyártása (+18 százalék) esetén volt a legjelentősebb. A jelentést tett vállalkozások márciusi előrejelzése alapján 2023-ban a nettó árbevétel 93, az egyéb bevétel 52 százaléka élelmiszeripari tevékenységből származott, míg ugyanez a részesedés 2022-ben a nettó árbevétel esetén 92, egyéb bevétel esetén 38 százalék volt. A kapott információk alapján az élelmiszeripari tevékenység mellett a következő területekről származott árbevétele a vállalkozásoknak: bérmunkában történő csomagolás, gépbérbeadás, bértárolás, integrációhoz kapcsolódó kereskedelmi tevékenység, élelmiszernek nem minősülő termék gyártása az élelmiszergyártás mellett (pl. gyógyvíz), anyacégtől importált termékek kereskedelméből származó jövedelem.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A tavalyinál 26 százalékkal magasabb a tojás ára
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó…
Tovább olvasom >Csökkent a legtöbb tejtermék ára áprilisban
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >Kevesebb juh, drágább bárány
A KSH adatai szerint Magyarország juhállománya 846,8 ezer egyed volt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újrahasználható termékdisplay használatával csökkenti a hulladékot Európa-szerte a dm
A dm drogérialánc több mint 2100 németországi üzletében, valamint más…
Tovább olvasom >Talajmegújító kísérleti mezőgazdasági programot indít a FrieslandCampina, a Lidl és a ReGeNL
A FrieslandCampina, a Lidl és a holland ReGeNL közösen indítanak…
Tovább olvasom >A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >