A kedvező időjárás segített az élelmiszeriparnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 06. 21:48

Augusztusban az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,4 százalékkal emelkedett. A KSH szakértői azért azt is megjegyezték, hogy a termelés növekedésében jelentős szerepet játszott, hogy idén augusztusban két munkanappal többet dolgoztunk. Fontos tényezőnek bizonyult még az élelmiszeripar termelésének növekedése, amely elsősorban a jó mezőgazdasági termelésnek köszönhető.

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés munkanaphatástól megtisztítva augusztusban 0,4 százalékkal kisebb volt.

Egy évvel ezelőtt a termelésben 18,2, az exportban 23,4 százalékos volumennövekedést mértek. A hazai eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem növekedtek. Az ipari export 2011 első nyolc hónapjában 9,8, augusztusban 8,6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozóipari termelés több mint nyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kétszámjegyű, 11,2 százalékos növekedést mutatott, ez egyrészt az előző évinél nagyobb volumenű és minőségű mezőgazdasági terméssel, másrészt a népegészségügyi termékdíj bevezetését megelőző készletre termeléssel áll összefüggésben.

2011 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 12 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 14,2 százalékkal emelkedtek, az új belföldi rendelések 1,0 százalékkal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kapcsolódó cikkeink