A Kárpát-medence 65 borászata mutatkozik be a Kürti Borfesztiválon

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 21. 11:22

A Kárpát-medence 65 többségében magyar borászata mutatkozik be a Felvidék egyik legrangosabb és alighanem legnagyobb látogatottságú borseregszemléjén, a hét végén kilencedik alkalommal megrendezett Kürti Borfesztiválon.

vorosbor

Az “autentista borünnepként” hirdetett rendezvény péntek délután kezdődik és szombat késő estig tart a Komáromtól mintegy harminc kilométerre lévő felvidéki település szőlőhegyén, ahová a szervezők az elmúlt évek tapasztalata alapján idén is mintegy tízezer látogatót várnak.
A fesztivál elsődleges célja, hogy bemutassa és széles körben is népszerűvé tegye az úgynevezett “autentista” borkészítést és annak termékeit – mondta Wurmbrandt András, a rendezvény sajtóreferense az MTI-nek. Kifejtette: a borászat ezen fajtájának művelői a borkészítés során hagyományos módszerekkel dolgoznak, például nem használnak fajélesztőket, enzimeket és adalékanyagokat, de acéledényeket sem, továbbá a bor alapanyagául szolgáló szőlőt, a bio kritériumoknál is szigorúbb körülmények között termelik meg.
“Ezek a módszerek teljesen eltérnek a tömegtermelés eszközeitől, az autentista borászat művelői kis családi borászatok, boraikkal az igényes és kifejezetten az adott borvidék hagyományos szőlőfajtáiból készített borokat kereső fogyasztókat célozzák meg” – mutatott rá Wurmbrandt András. Hozzátette: a Kürti Borfesztivál a többi felvidéki hasonló rendezvénytől abban is különbözik, hogy a fesztivál, a borkészítés helyszínén, a település szőlőhegyén lévő borospincékben zajlik.
A fesztiválon bemutatkozó borászok zöme magyar, jelentős részük helyi vagy a régióból való, de rajtuk kívül Magyarországról, a Vajdaságból, Romániából, Ukrajnából és Csehországból is lesznek vendégborászok, ők nem a pincékben, hanem önálló standokon mutatják be boraikat. Magyarországról egyebek mellett egri, villányi és etyeki borászok hivatalosak a rendezvényre.
A zászlófelvonással és szentmisével kezdődő fesztivál két napja alatt a borkóstolás mellett színes, elsősorban a hagyományőrzésre és a népművészetre összpontosító kulturális műsort, valamint számos kiegészítő programot is kínál. A központi nagyszínpadon és a szőlőhegyen felállított három kisebb pódiumszínpadon – amelyeket jellegzetes helyi borfajtákról neveztek el a szervezők – magyar, szlovák, lengyel és más nemzetiségű néptánccsoportok, népzenei együttesek sora mellett könnyűzenei előadók is fellépnek. Előbbiek közül a szervezők a Bokréta vegyeskart, a Hanga citerazenekart, a Rozmaring, a Pásztortűz és a lengyel Rzeszowiacy z Melca tánccsoportokat, utóbbiak közül pedig Charlie, Tóth Vera, Karácsony János és az Abrakazabra koncertjeit emelték ki.
A Kürti Borfesztivál részletes programja a rendezvény többnyelvű honlapján, a www.strekovin.sk címen érhető el. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink