A karácsonyi forgalom 2012-ben december 21-én, pénteken tetőzött 507 000 bankkártyás tranzakcióval

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 16. 11:43

A SIA Central Europe – a kártyakibocsátó és kártyaelfogadó bankok vezető hazai IT szolgáltatója – újabb tranzakciórekordot ért el Magyarországon a múlt évben: a SIA Csoport közép-európai tagja összesen 192 millió tranzakciót kezelt 2012-ben, ami 13 %-os növekedést jelent a 2011-es 170 milliós tranzakciószámhoz képest. Az összes tranzakcióból 116 millió volt bankkártyás.

Az új éves rekord mellett 10.7 millió bankkártyás tranzakcióval új havi rekordot is döntött a társaság decemberben.

2012-ben az év utolsó hónapjában a tranzakciók 70%-a már chip alapú volt, vagyis ezekben az esetekben volt a bankkártya és az elfogadó eszköz is chipes elfogadásra alkalmas. A megelőző év azonos időszakában ugyanez az arányszám még 60% chipes és 40% mágnes csíkos kártyával kezdeményezett tranzakciót jelentett, ami jól mutatja a folyamatos migrációt a biztonságosabb chipes bankkártyákra.

A karácsonyi forgalom 2012-ben december 21-én, pénteken tetőzött, a legmagasabb számú bankkártyás tranzakciószámot (507 000) ezen a napon kezelte a társaság. A bronz és ezüst hétvége vásárlási számai alig tértek el egymástól, míg az arany hétvége 14%-os növekedést mutatott az előző két hétvégéhez képest.

2012-ben már több hazai bank megkezdte az érintés nélküli (contactless) bankkártyák kibocsátását, mellyel párhuzamosan az elfogadó eszközök száma is gyorsan növekszik. 2012. decemberben már a SIA Central Europe által kezelt vásárlási tranzakciók közel 2%-a használta ezt a technológiát.

„A tranzakciók számának növekedése Magyarországon megerősíti a tényt, hogy a vásárlók nagyobb bizalommal használják az elektronikus fizetést, melyet egyre biztonságosabbnak és kényelmesebbnek tartanak, mint a készpénzt – mondta Nicola Cordone, a SIA Central Europe igazgatósági tagja. Hisszük, hogy az innováció és a technológia alapvető szerepet játszhat az új fizetési megoldások elterjedésében, beleértve a mobil fizetési megoldásokat is. A SIA Central Europe továbbra is biztosítja támogatásáról a pénzügyi intézményeket, kereskedelmi láncokat és a közigazgatási szerveket ezen innovatív folyamatok megvalósításában.”

Kapcsolódó cikkeink