A KAP jövőjéről tanácskoznak az agrárkamarai vezetők Budapesten

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 28. 13:36

Az Európai Unió 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitikájáról (KAP) cseréli ki véleményét több újonnan csatlakozott uniós tagország agrárkamarai vezetője Budapesten a Visegrádi Országok (V4) – Cseh-, Lengyel- és Magyarország, valamint Szlovákia – 43. agrárkamarai találkozóján.

A kétnapos fórumon jelen vannak a balti államok, továbbá Románia és Horvátország agrárkamarai delegációi is.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: az agrárkamarai tanácskozás sokat segíthet abban, hogy a reformot követően sem legyen bonyolult a KAP rendszere, a forrásokhoz könnyen hozzáférhessenek a gazdálkodók, a KAP továbbra is biztonságot nyújtson számukra.

A helyettes államtitkár hozzátette: Magyarország a közvetlen támogatások szintjét szeretné megőrizni. Erre Feldman Zsolt szerint van esély, ezt tükrözi az EU Bizottságának javaslata a tárgyban. A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a KAP “zöldítésének” sikere is lényegében azon múlik, könnyen lehet-e az új szabályokat alkalmazni, enyhül-e a bürokrácia.

Wiktor Szmulewicz, a COPA, az európai gazdaszervezet lengyel alelnöke az MTI-nek jelezte: a KAP reformjával kapcsolatban nehéz és hosszú tárgyalásokra számít. A KAP-pal kapcsolatos kérdések ugyanis a jelenlegi helyzet, azaz a gazdasági válság miatt bonyolultak – tette hozzá. Ezeket a kérdéseket azonban végig kell tárgyalni – húzta alá.

Úgy vélekedett, fontos az európai belső piac védelme, a fogyasztók megnyerése az európai áruk vásárlására, továbbá a befektetések ösztönzése az agráriumban. Mindennek érdekében továbbra is biztosítani kell a KAP működtetéséhez szükséges forrásokat, valamint csökkenteni kell a régi és az új tagállamok közötti támogatási különbségeket.

Poprády Géza, a Magyar Agrárkamara miniszteri biztosa azt a tanácskozás kapcsán az MTI-nek elmondta: azzal a céllal hívták megbeszélésre az agrárkamarai vezetőket, hogy az új KAP-pal kapcsolatban megismerjék a nemzeti véleményeket, és a későbbiekben kialakítható legyen egy közös álláspont. Ezért a miniszteri biztos nyitottságra és folyamatos konzultációra kérte a megbeszélés résztvevőit.

Emlékeztetett arra: a Magyar Agrárkamara álláspontja az új KAP megítélésével kapcsolatban egybeesik a kormány álláspontjával. Poprády Géza úgy vélte, a legfontosabb ezen a területen az egyszerűsítés, a források reálértékének megőrzése, valamint az aktív mezőgazdasági termelők támogatása. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink