A jövő héten kezdődik a GMO-tartalmú élelmiszerek ellenőrzése

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 02. 12:18

A kormányhivatalok szakemberei a jövő hét elején kezdik meg a génmódosított szervezeteket (GMO) tartalmazó élelmiszerek ellenőrzését, amelyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azonnal hatállyal, március 1-jén rendelt el – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI megkeresésére.

A szaktárca jelezte: a mostani ellenőrzést nem meghatározott, konkrét események miatt rendelték el, hanem a tájékozódás és megelőzés érdekében. A hatóság felméri, hogy a hazai élelmiszerpiacon előfordulnak-e nem engedélyezett vagy nem megfelelően jelölt, illetve előállított, genetikailag módosított szervezeteket (GMO) tartalmazó termékek.

A felmérő és megelőző vizsgálatok célja az is, hogy feltárják, mekkora kockázatot jelent a GMO-tartalmú élelmiszerek jelenléte. Továbbá, hogy a felesleges és megalapozatlan híresztelések ne zavarják meg a fogyasztók élelmiszerbiztonságba vetett bizalmát. Ilyen jellegű ellenőrzések korábban is történtek – jegyzi meg a közlemény.

Az európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint “géntechnológiával módosított élelmiszer” a GMO-kat tartalmazó, azokból álló vagy azokból előállított élelmiszer. A GMO-s élelmiszerekre számos jogszabály vonatkozik, ezek előírják az ilyen élelmiszerekre vonatkozó engedélyezési, jelölési és nyomon követési szabályokat.

Az ellenőrzések kiterjednek az EU-ban keletkezett a gyors – RASFF – riasztásokban jelzett GMO érintettségű élelmiszercsoportok ellenőrzésére: egyebek mellett a rizsre és rizstermékekre, a kukoricára és kukoricatermékekre, a szójára és szójatermékekre, a gyapotra és repcére, valamint azok származékaira, termékeire. Emellett a különböző termékek kockázatbecslése alapján kialakított, a monitoringban érintett termékcsoportok ellenőrzésére is, például a szójatartalmú húskészítményekre, konzervekre, alap- és adalékanyagokra, de ez vonatkozik a kukoricát tartalmazó élelmiszerekre is.

Az ellenőrzés mintavétele a központi hivatal által meghatározott módon és számban történik. A mintavételnél és az eljárás során az egységes hatósági eljárásrendben szereplő mintavételi útmutató szerint járnak el az MGSZH szakmai felügyelete alá tartozó, mintavételt végző Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságok szakemberei. A vizsgálatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága végzi.

A GMO-t tartalmazó élelmiszerekre szigorú jelölési előírások vonatkoznak. Így az üzletben a vásárló tehát a termék jelöléséből értesülhet arról, hogy az élelmiszer GMO-t tartalmaz, és ennek alapján dönthet arról, hogy megveszi-e az élelmiszert.

Az ilyen élelmiszerek jelölésére különleges jelölési követelmények vonatkoznak: azaz, ha az élelmiszer egynél több összetevőből áll, a “géntechnológiával módosított” vagy “géntechnológiával módosított (összetevő neve)-ből előállított” szavaknak kell szerepelniük az összetevők felsorolásában, közvetlenül az érintett összetevő neve után zárójelben.

A jogszabályok engedélyezési kötelezettséget határoznak meg a GMO-k forgalomba hozatalára. Amennyiben egy adott GMO engedélyezett, felhasználása és forgalomba hozatala a jelenlegi jogszabályok alapján nem tiltható meg. Vagyis: az engedélyezett GMO-t tartalmazó élelmiszer a jelölési szabályok betartásával forgalomba hozható.

Továbbá forgalomba kerülhetnek olyan élelmiszerek is, amelyeknél a GMO aránya egy egyetlen összetevős élelmiszerben vagy az élelmiszer egyes összetevői esetében kisebb, mint 0,9 százalék. Az ilyen élelmiszerek esetében – feltéve, hogy ez az előfordulás véletlen és technikailag elkerülhetetlen – a GMO feltüntetése a jelölésen nem kötelező – ismerteti közleményében a minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink