A jövő a speciális mosószereké lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

A Nielsen adatai szerint 2007–2008 ősze között a hazánkban forgalmazott mosószerek mennyisége némileg visszaesett. Ennek a csökkenésnek azonban a gyártók örülnek, sikeres volt ugyanis a két éve elindított propaganda, amely a kompakt mosószerek takarékosabb használatára szólította fel a háziasszonyokat. Tavaly megjelentek az első olyan mosószerek, amelyek az öblítőknél bevált illatkompozíciókat tartalmazzák.A 2007. november–december és 2008. szeptember–október közötti 12 hónapos periódust összevetve az előző hasonló időszakkal, körülbelül 1 százalékos mennyiségi visszaesésről tanúskodnak a Nielsen adatai. A szakértők szerint a csökkenés oka elsősorban az, hogy a magyar vásárlók szép lassan hozzászoktak a kompakt mosóporok használatához, és ma már egyre kevesebbszer adagolják a mosószert szemmérték alapján, rászoktak a mosószer mellé csomagolt mércék használatára. A vizsgált periódusban az előző időszakhoz hasonlóan 37,5 milliárd forint értékű mosószert adtak el. 2008-ban a mosószerek átlagára alig mozdult el az 500 forintos szintről. A zselé ára év elején csökkenni kezdett, az évközi mélypont januárhoz képest -15 százalék volt. A por alakú mosószerek ára az év elejétől szeptember–októberig 6-8, a folyékony mosószereké 15 százalékkal nőtt.
Az átalakulóban lévő mosószerpiacon a poralapú szerek aránya ugyan még mindig nagyon magas, mintegy 73 százalék mennyiségben és 69 értékben, de folyamatosan csökken. Ezzel szemben dinamikusan nő a folyékony és zselé formátumú mosószerek aránya (mindkét szegmens értékben 13, mennyiségben 15 százalék körül teljesít).

Szélesedő illatpaletták
A piacvezető Henkel Magyarország 2007 első tíz hónapjához viszonyítva mind értékben, mind pedig mennyiségben 2-3 százalékos piacnövekedést ért el a mosószer-kategóriában, tudtuk meg Soós Károlytól, a Henkel assistant brand menedzserétől. A vállalat 2008-ban vezette be a kelet-közép-európai régióban a Persil Gold Plust, melynek sikere itthon is hozzájárult a jó üzleti eredményhez. A Persil Gold Plus két formában jelent meg a hazai piacon, a makacs foltokkal is sikerrel megküzdő alapterméket a Silan illatanyagával kombinálva is kínálja a Henkel. A Persil színes és bőrbarát összetevőket tartalmazó változatai szintén a prémium kategóriába emelik a termékeket.
A Henkel kedvező árú mosószere, a Tomi Kristály 2007-es innovációja volt a mandulatejes változat. A cég kőrösladányi gyárában a Tomi Kristály minden típusát gyártják folyékony mosószerként is. A vállalat másik terméke, az intenzív folteltávolítási képességgel rendelkező Biopon már a hegyi levegő friss illatát kínáló változatban is kapható, a fehér és színes ruhákhoz ajánlott mosószer folyékony változata szintén a kőrösladányi gyárban készül.
A piac speciális igényire válaszul a Henkel néhány éve kibővítette a Perwoll mosószercsaládot, a gyapjúruhák után a fekete és a kényesebb színes ruhák tisztán tartására is kínál megfelelő megoldást a nemzetközi vegyipari vállalat.
– A 2008-as év egyik legdinamikusabban fejlődő kategóriája a speciális mosószerek szegmense. Ez a tendencia azt mutatja, hogy a fogyasztók egyre inkább odafigyelnek arra, hogy olyan termékekkel mossák a kényesebb ruhadarabokat, amelyek óvják a ruhák élénk színeit vagy puhaságát. Mivel ezek a termékek speciális összetevőkkel rendelkeznek, a fogyasztók prémium kategóriás termékként kezelik őket. Ugyanakkor, ha megnézzük az egy mosásra jutó költségeket, láthatjuk, hogy ezen termékek lényegében olcsóbbak, mint egy átlagos, univerzális mosószer. Ennek megfelelően a növekvő gazdasági nehézségek hatására elképzelhető, hogy a jövő a speciális mosószerek kategóriájában további növekedési lehetőségeket hordoz magában – véli Soós Károly.
– A Procter & Gamble februártól új enzimet vezet be mind az Ariel, mind a Tide mosóporok esetében – tájékoztat Janky Gyöngyi vállalati kapcsolatok menedzser. – Ennek hatására a szemcsés szennyeződések kevésbé tudnak megtapadni a pamutszöveten, így könnyebben eltávolíthatók, valamint az anyag védelme mosásról mosásra erősödik is.
Az elmúlt időszakban újdonságaink közé tartoztak a puhaságot adó összetevőkkel rendelkező 2 az 1-ben termékek (Ariel Lenor variáns, Bonux 2in1 happy és relax illatvariánsokban).

Főszerepben a hipermarketek
A Nielsen adatai szerint a legtöbb mosószer továbbra is a hipermarketekben fogy, a vegyipari üzletek érték- és mennyiségbeli forgalmazásának aránya a közepes nagyságrendű boltok kárára nőtt. Az 50 négyzetméter alatti üzletekben némileg emelkedett az értékesített mennyiség. Ez a tendencia idén tovább erősödhet, az emberek a gazdasági nehézségek miatt több, kisebb bevásárlást végeznek. Általában a lakóhe-lyükhöz legközelebb eső kis boltot keresik fel és megnőtt a diszkontok népszerűsége is, amit a kereskedelmi márkás mosóporok értékesítésének bővülése is mutat. Ma már az összes eladott mosópor mintegy 19 százaléka kereskedelmi cégek terméke.
– Ma már a saját márkás termékek nemcsak az alacsony árkategóriában, hanem prémium árszintű termékek között is képviseltetik magukat. Ez megadja a lehetőséget a vásárlók számára, hogy ilyen típusú termékeket válasszanak, természetesen árkedvezménnyel a többi szereplőhöz képest. Mindemellett fontosnak tartom azt is elmondani, hogy a márkás termékek megbízható minőséget képviselnek a piacon, és a gyártók – ahogyan mi is itt az EVM-nél – termékfejlesztéseikkel maximálisan igyekszenek megfelelni a legújabb fogyasztói igényeknek – hangsúlyozza Iva Sokolovka, az EVM Zrt. brand managere.
A Nielsen adatai szerint a 3 kg alatti kiszerelések aránya mennyiségben nem változott, az eladások több mint felét teszik ki. A 3–4,5 kg közötti kiszerelések aránya csökkent, a 4,5–6 kg közötti kiszerelésből értékben és mennyiségben is 4 százalékkal többet adtak el.
– A kisebb kiszerelések, illetve a kisebb méretű boltok irányába való eltolódás alapvetően a kis boltok árszintjének, illetve az akciós kínálat jellegének függvénye. Személy szerint az a véleményem, hogy az egyes fogyasztói csoportok a pénzügyi krízis ellenére nem változtatnak majd alapvetően vásárlási szokásaikon. Éppen ezért nagymértékű változást az egyes kiszerelések népszerűségét illetően nem várok – mondja Soós Károly.

Bővül a mosószeradalékok piaca
A makacs szennyeződések eltávolítására több gyártó mosószeradalékokat kínál. A DunaPro Zrt. az élelmiszerek mellett a vegyi áruk területén is igen aktív, az általa forgalmazott, jól ismert Clorox márka fehérítőjét 3-féle illatvariánsban kínálja. A színes ruhákhoz ajánlott Clorox Color két illatban segíti az igényes háziasszonyok munkáját. A klórmentes Clorox Color felhasználási területe széles, többféle mosható textíliához is ajánlja a gyártó. Jó forgalmú évet tudhat maga mögött a Reckitt Benckiser. A vásárlók bíznak a Vanish erejében: a cég ruhatisztításra ajánlott termékei ma már hétféle kiszerelésben kaphatók, és létezik speciális Vanish a függönyök, a kárpitok, valamint a szőnyeg tisztán tartására is. A Vanish fehérítő és folteltávolító adalékok megjelenési formája széles, a cég por, gél, folyékony tisztítószer és mosószappan formájában is kínálja termékeit.
2008-ban már a magyar háziasszonyok is használhatták az Ariel folteltávolító adalék anyagát, az Ariel Professionalt. A fél-, egy- és kétliteres kiszerelésben forgalmazott termék bevezetését erős televíziós kampány kísérte, tavasszal promóciós cikként sok háztartásba eljutott. A Procter and Gamble a nagy sikerrel forgalmazott folteltávolító adalék anyagot por és spray formájában is piacra dobta.
Erős-Hajdu Szilvia

Kapcsolódó cikkeink