A jövő a fenntarthatóan működő márkáké

Dátum: 2020. 01. 23. 12:19

A klímaváltozás bekúszott a mindennapjainkba, része lett a közbeszédnek, és sokkoló hatásaival szembesülve ma már egyre többen fogadják el a létezését azok közül is, akik korábban tagadták a globális felmelegedés tényét. Napjainkban azoknak a cégeknek a száma is növekszik, amelyek igyekeznek bizonyítani, hogy környezeti szempontból felelősen működnek, mert a fogyasztók, lévén, hogy közel a baj, egyre kritikusabbak azokkal a vállalatokkal szemben, amelyek ignorálják a klímaváltozás problematikáját. Ebben a környezetben megnőtt a fenntarthatósági minősítéssel foglalkozó szervezetek felelőssége is.

Felelősen működni nem egyszerű, és nemcsak azért, mert pénzbe kerül. Azért sem, mert a világ különböző pontjain működő vállalatok és természetesen a működési környezetüket jogszabályokkal meghatározó kormányok eltérően viszonyulnak a fenntarthatóság kérdéséhez. Ezért az áruk viszonylag szabad áramlásának világában árelőnyhöz juthatott az a cég, amelynek nem kellett például a szigorú szabályozás miatt drága környezetvédelmi beruházásokat végrehajtania, s így azok költségei nem épültek bele termékeinek árába.

Nem kétséges, s elég talán saját országunkban körülnézni, hogy a fogyasztók többségét vásárlásaik során még mindig elsősorban az árak orientálják. Ez a tény önmagában elszomoríthatna bennünket, hiszen azt üzeni, hogy még most is jobban járnak azok a vállalatok, amelyek nem áldoznak sokat a környezetvédelem oltárán.

Csakhogy egyre bővül az a réteg, nálunk is, amelyet már nemcsak a termék ára érdekel, hanem az is, hogy milyen összetevőket tartalmaz, például, ha élelmiszerről van szó, illetve, hogy az előállítása mekkora terhet jelent a környezetre. Ez az egyre bővülő réteg − és most nemcsak ennek a fogyasztói csoportnak a csúcsát képező tehetős, bio- és ökotudatos vásárlókra, az úgynevezett LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainability) rétegre gondolunk, hanem a tudatosodó, nem annyira tehetős, de a felelősen előállított termékért akár magasabb árat is fizetni hajlandó csoportokra is − már nem vásárlással bünteti a fenntarthatóságot semmibe, vagy legalábbis kevésbe vevő vállalatokat. Márpedig egy vállalat számára az a legnagyobb csapás, ha a vevői elpártolnak tőle. Nem kétséges ma már, hogy a felelős működés belátható időn belül fontos versenyelőnnyé fog válni. Minél súlyosabbak lesznek a klímaváltozásból fakadó környezeti katasztrófák, annál gyorsabban fog ez bekövetkezni, hiszen annál több szó esik majd a fenntarthatóságról, a klímaváltozás ütemének csökkentése érdekében megteendő lépésekről, a vállalatok felelősségéről.

Ilyen körülmények között felértékelődik a fenntarthatósági minősítéssel foglalkozó szervezetek szerepe, és megnövekszik a felelősségük is. Ezeknek a szervezeteknek kell ugyanis orientálniuk a fogyasztókat abban, hogy mely márkák működnek felelősen, melyeknek a termékeit preferálják a vásárlásaik során. Természetesen ez a felelősség nem újkeletű, hiszen létezett már akkor is, amikor ezek a szervezetek létrejöttek, ám a tudatos fogyasztók számának növekedésével párhuzamosan erősödik, hiszen nagy tömegek orientálása esetén a fenntarthatósági minősítők előbb-utóbb képesek lesznek vállalatok sorsáról dönteni. Gondoljunk csak bele abba, hogy a hitelminősítők minősítése milyen nagy hatással van az egyes országok finanszírozási költségeire, ha romba éppen nem is dönti őket.

A GREEN BRANDS, amely 2011 óta van jelen a német és az osztrák piacon, 2018 júliusa óta pedig Magyarországon, Svájcban és Csehországban is, már jelenleg is vállalatok fenntarthatósági minősítésével foglalkozik. Értékelési rendszerét Bécsben dolgozta ki a Sustainable Europe Research Institute (SERI), valamint az Allplan környezetvédelmi tanácsadó cég, amelyek egyebek között arra törekedtek, hogy egy minél objektívabb struktúrát alakítsanak ki. Az értékelés kiterjed az adott vállalat környezeti stratégiájára, vállalati társadalmi felelősségvállalási programjára, erőforrás-, víz- és energiafelhasználására, hulladékgazdálkodására, közlekedési és szállítási folyamataira stb. Minden olyan tényezőre tehát, amely hatással lehet a vállalat környezeti terhelésére és társadalmi szerepére. A Green Brand minősítés megszerzéséhez ráadásul minden országban szükség van a fenntarthatósági szakértőkből álló zsűri egyöntetű igen szavazatára.

A szervezet célja, hogy a valóban fenntarthatóan működő, a környezet és a természet védelmére nagy hangsúlyt helyező márkák és termékek kitüntetésével elismerje azok fenntarthatósági teljesítményét, és növelje ismertségüket és elismertségüket a fogyasztók és az üzleti partnerek körében. Mert a jövő a fenntarthatóan működő márkáké! (x)