A jövedelmezőség romlásától tart a légi áruszállításban a nemzetközi szakszövetség

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 12. 17. 11:01

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) attól tart, hogy a légi áruszállításban az előrejelzéseknek megfelelően 2020-ban tovább romlik a jövedelmezőség, és ez számos cég bedőléséhez fog vezetni.

Andrew Matters, a montreali székhelyű kereskedelmi szervezet szektorért felelős közgazdásza genfi sajtótájékoztatóján elmondta, az idei évre mintegy 4 százalékos visszaesést várnak az árutonna-kilométerben mért teljesítményben. A jövedelmezőség 5 százalékkal esik az egy évvel korábbihoz képest, a bevételek 1,1 százalékkal a 2018-es szint alá, 101 milliárd dollárra csökkenhetnek. Ekkora csökkenés az adatok alapján a 2008-as gazdasági világválság óta nem volt.
Elmondása szerint a folyamatok hátterében az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, geopolitikai bizonytalanságok és a visszafogottabb világgazdasági teljesítmény állnak.
Előrejelzéseik ugyanakkor azt mutatják, hogy jövőre visszafogott, 2 százalékos növekedés lehet az árutonna-kilométerben, de ezt némileg ellentételezi, hogy a jövedelmezőség további 3 százalékkal csökken majd főként a kapacitások bővítése miatt.
Kérdésre válaszolva ezzel kapcsolatban Andrew Matters azt mondta, így a várható élénkülés ellenére lehetnek olyan cégek, akik nem fogják átvészelni a csökkenés időszakát, és csődöt jelentenek. Rámutatott: a legtöbb társaság a légi áruszállítási szektorban minimális haszonnal vagy a jövedelmezőség határán működik, egészséges mértékű haszonkulccsal kevés cég tud dolgozni. (Körtvélyes Tivadar, MTI)


Kapcsolódó cikkeink