A jódozott só a magyarok legkedveltebb funkcionális élelmiszere
Európában nálunk fogy a legtöbb csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy margarin – egyeb mellett ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat öt világrész 46 országában, köztük hazánkban végzett online felmérése.
A jódozott só
népszerűségével csak Németország
áll előttünk. Ott a rendszeres vásárlók
aránya 70, a gyakoriaké 16 százalék.
Nálunk 60, illetve 22 százalékos a mutató.
Ezzel jóval az európai átlag felett vagyunk,
amely 36 és 20 százalék. Nem tudott viszont
eddig teret nyerni a szójatej, amit nálunk vesznek
legritkábban az európai országok közt. Sőt,
a magyarok 82 százaléka még sohasem vásárolt
szójatejet.
Érdekes képet mutatnak a
teljes kiőrlésű gabonából készülő
vagy magas rosttartalmú termékek. Ezek alkotják
ugyanis Magyarországon a harmadik legnépszerűbb
árucsoportot: A válaszadók 33 százaléka
rendszeres vevője. Az európai országok zömében
azonban jóval magasabb az arány. Az élbolyt
Írország és a négy skandináv piac
alkotja. A magyaroknál ritkábban csak az osztrákok,
olaszok és franciák teszik kosarukba a különleges
kenyérféléket és péksüteményeket
Európában.
A Nielsen kutatása kiterjedt
arra is, hogy akik nem vásárolnak funkcionális
élelmiszert, azoknál mi az elutasítás
oka. Európában a többség (53 százalék)
nem hisz abban, hogy ezek a termékek előnyösek az
egészség szemontjából. Túl drága
– ezt a véleményt a válaszadók 35
százaléka képviseli. “Nem szeretem az ízüket”
– mondta 21 százalék. A magyar válaszadók
körében ezen három válasz egyenlő,
egyharmad-egyharmad súllyal szerepel.
##
Táblázat. Magyarországon
a funkcionális élelmiszerek vásárlóinak
aránya, illetve azoké, akik még soha nem
vásároltak. A válaszadók százalékában.
Termék |
Rendszeresen |
Időnként |
Ritkán |
Sohasem |
Jódozott só |
60 |
22 |
10 |
8 |
Csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy |
49 |
26 |
16 |
8 |
Teljes kiőrlésű gabonából készülő |
33 |
38 |
21 |
8 |
Acidophilus kultúrát vagy probiotikus joghurt |
22 |
31 |
24 |
23 |
„Jó” baktériumot fermentált ital |
12 |
26 |
23 |
39 |
Gyümölcslé egészséget szolgáló |
9 |
33 |
30 |
28 |
Kenyér kalciummal vagy más vitaminokkal kiegészítve |
8 |
26 |
28 |
38 |
Tej táplálékkigészítőkkel vagy vitaminokkal |
8 |
22 |
28 |
42 |
Cerália táplálékkiegészítővel |
4 |
15 |
23 |
58 |
Szójatej |
2 |
4 |
12 |
82 |
Forrás: Nielsen piackutató
vállalat
Táblázat. Az Európában
legelterjedtebb funkcionális élelmiszer, a teljes
kiőrlésű gabonából készülő vagy
magas rosttartalmú termékek rendszeres és
gyakori vásárlóinak aránya egyes európai
országokban. A válaszadók százalékában.
Ország |
Rendszeresen |
Gyakran |
Európai átlag |
39 |
33 |
Magyarország |
33 |
38 |
Írország |
65 |
28 |
Dánia |
65 |
24 |
Lengyelország |
46 |
39 |
Csehország |
38 |
40 |
Németország |
34 |
29 |
Franciaország |
27 |
32 |
Forrás: Nielsen piackutató
vállalat
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >