A jódozott só a magyarok legkedveltebb funkcionális élelmiszere

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 13. 00:00

Európában nálunk fogy a legtöbb csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy margarin – egyeb mellett ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat öt világrész 46 országában, köztük hazánkban végzett online felmérése.

A jódozott só
népszerűségével csak Németország
áll előttünk. Ott a rendszeres vásárlók
aránya 70, a gyakoriaké 16 százalék.
Nálunk 60, illetve 22 százalékos a mutató.
Ezzel jóval az európai átlag felett vagyunk,
amely 36 és 20 százalék. Nem tudott viszont
eddig teret nyerni a szójatej, amit nálunk vesznek
legritkábban az európai országok közt. Sőt,
a magyarok 82 százaléka még sohasem vásárolt
szójatejet.

Érdekes képet mutatnak a
teljes kiőrlésű gabonából készülő
vagy magas rosttartalmú termékek. Ezek alkotják
ugyanis Magyarországon a harmadik legnépszerűbb
árucsoportot: A válaszadók 33 százaléka
rendszeres vevője. Az európai országok zömében
azonban jóval magasabb az arány. Az élbolyt
Írország és a négy skandináv piac
alkotja. A magyaroknál ritkábban csak az osztrákok,
olaszok és franciák teszik kosarukba a különleges
kenyérféléket és péksüteményeket
Európában.

A Nielsen kutatása kiterjedt
arra is, hogy akik nem vásárolnak funkcionális
élelmiszert, azoknál mi az elutasítás
oka. Európában a többség (53 százalék)
nem hisz abban, hogy ezek a termékek előnyösek az
egészség szemontjából. Túl drága
– ezt a véleményt a válaszadók 35
százaléka képviseli. “Nem szeretem az ízüket”
– mondta 21 százalék. A magyar válaszadók
körében ezen három válasz egyenlő,
egyharmad-egyharmad súllyal szerepel.

##

Táblázat. Magyarországon
a funkcionális élelmiszerek vásárlóinak
aránya, illetve azoké, akik még soha nem
vásároltak. A válaszadók százalékában.

Termék

Rendszeresen

Időnként

Ritkán

Sohasem

Jódozott só

60

22

10

8

Csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy
margarin

49

26

16

8

Teljes kiőrlésű gabonából készülő
vagy magas rosttartalmú termékek

33

38

21

8

Acidophilus kultúrát
tartalmazó

vagy probiotikus joghurt

22

31

24

23

„Jó” baktériumot
tartalmazó

fermentált ital

12

26

23

39

Gyümölcslé egészséget szolgáló
adalékanyaggal

9

33

30

28

Kenyér kalciummal vagy más

vitaminokkal kiegészítve

8

26

28

38

Tej táplálékkigészítőkkel

vagy vitaminokkal

8

22

28

42

Cerália táplálékkiegészítővel

4

15

23

58

Szójatej

2

4

12

82

Forrás: Nielsen piackutató
vállalat

Táblázat. Az Európában
legelterjedtebb funkcionális élelmiszer, a teljes
kiőrlésű gabonából készülő vagy
magas rosttartalmú termékek rendszeres és
gyakori vásárlóinak aránya egyes európai
országokban. A válaszadók százalékában.

Ország

Rendszeresen

Gyakran

Európai átlag

39

33

Magyarország

33

38

Írország

65

28

Dánia

65

24

Lengyelország

46

39

Csehország

38

40

Németország

34

29

Franciaország

27

32

Forrás: Nielsen piackutató
vállalat

Kapcsolódó cikkeink