A jódozott só a magyarok legkedveltebb funkcionális élelmiszere
Európában nálunk fogy a legtöbb csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy margarin – egyeb mellett ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat öt világrész 46 országában, köztük hazánkban végzett online felmérése.
A jódozott só
népszerűségével csak Németország
áll előttünk. Ott a rendszeres vásárlók
aránya 70, a gyakoriaké 16 százalék.
Nálunk 60, illetve 22 százalékos a mutató.
Ezzel jóval az európai átlag felett vagyunk,
amely 36 és 20 százalék. Nem tudott viszont
eddig teret nyerni a szójatej, amit nálunk vesznek
legritkábban az európai országok közt. Sőt,
a magyarok 82 százaléka még sohasem vásárolt
szójatejet.
Érdekes képet mutatnak a
teljes kiőrlésű gabonából készülő
vagy magas rosttartalmú termékek. Ezek alkotják
ugyanis Magyarországon a harmadik legnépszerűbb
árucsoportot: A válaszadók 33 százaléka
rendszeres vevője. Az európai országok zömében
azonban jóval magasabb az arány. Az élbolyt
Írország és a négy skandináv piac
alkotja. A magyaroknál ritkábban csak az osztrákok,
olaszok és franciák teszik kosarukba a különleges
kenyérféléket és péksüteményeket
Európában.
A Nielsen kutatása kiterjedt
arra is, hogy akik nem vásárolnak funkcionális
élelmiszert, azoknál mi az elutasítás
oka. Európában a többség (53 százalék)
nem hisz abban, hogy ezek a termékek előnyösek az
egészség szemontjából. Túl drága
– ezt a véleményt a válaszadók 35
százaléka képviseli. “Nem szeretem az ízüket”
– mondta 21 százalék. A magyar válaszadók
körében ezen három válasz egyenlő,
egyharmad-egyharmad súllyal szerepel.
##
Táblázat. Magyarországon
a funkcionális élelmiszerek vásárlóinak
aránya, illetve azoké, akik még soha nem
vásároltak. A válaszadók százalékában.
| Termék | Rendszeresen | Időnként | Ritkán | Sohasem | 
| Jódozott só | 60 | 22 | 10 | 8 | 
| Csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy | 49 | 26 | 16 | 8 | 
| Teljes kiőrlésű gabonából készülő | 33 | 38 | 21 | 8 | 
| Acidophilus kultúrát vagy probiotikus joghurt | 22 | 31 | 24 | 23 | 
| „Jó” baktériumot fermentált ital | 12 | 26 | 23 | 39 | 
| Gyümölcslé egészséget szolgáló | 9 | 33 | 30 | 28 | 
| Kenyér kalciummal vagy más vitaminokkal kiegészítve | 8 | 26 | 28 | 38 | 
| Tej táplálékkigészítőkkel vagy vitaminokkal | 8 | 22 | 28 | 42 | 
| Cerália táplálékkiegészítővel | 4 | 15 | 23 | 58 | 
| Szójatej | 2 | 4 | 12 | 82 | 
Forrás: Nielsen piackutató
vállalat
Táblázat. Az Európában
legelterjedtebb funkcionális élelmiszer, a teljes
kiőrlésű gabonából készülő vagy
magas rosttartalmú termékek rendszeres és
gyakori vásárlóinak aránya egyes európai
országokban. A válaszadók százalékában.
| Ország | Rendszeresen | Gyakran | 
| Európai átlag | 39 | 33 | 
| Magyarország | 33 | 38 | 
| Írország | 65 | 28 | 
| Dánia | 65 | 24 | 
| Lengyelország | 46 | 39 | 
| Csehország | 38 | 40 | 
| Németország | 34 | 29 | 
| Franciaország | 27 | 32 | 
Forrás: Nielsen piackutató
vállalat
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kolbászok, szalámik, taktikák
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >K&H: újra Magyarország legjobb fenntarthatósági bankja
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Árversenyben a Biedronka
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
 
					 
					 
					