A jódozott só a magyarok legkedveltebb funkcionális élelmiszere
Európában nálunk fogy a legtöbb csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy margarin – egyeb mellett ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat öt világrész 46 országában, köztük hazánkban végzett online felmérése.
A jódozott só
népszerűségével csak Németország
áll előttünk. Ott a rendszeres vásárlók
aránya 70, a gyakoriaké 16 százalék.
Nálunk 60, illetve 22 százalékos a mutató.
Ezzel jóval az európai átlag felett vagyunk,
amely 36 és 20 százalék. Nem tudott viszont
eddig teret nyerni a szójatej, amit nálunk vesznek
legritkábban az európai országok közt. Sőt,
a magyarok 82 százaléka még sohasem vásárolt
szójatejet.
Érdekes képet mutatnak a
teljes kiőrlésű gabonából készülő
vagy magas rosttartalmú termékek. Ezek alkotják
ugyanis Magyarországon a harmadik legnépszerűbb
árucsoportot: A válaszadók 33 százaléka
rendszeres vevője. Az európai országok zömében
azonban jóval magasabb az arány. Az élbolyt
Írország és a négy skandináv piac
alkotja. A magyaroknál ritkábban csak az osztrákok,
olaszok és franciák teszik kosarukba a különleges
kenyérféléket és péksüteményeket
Európában.
A Nielsen kutatása kiterjedt
arra is, hogy akik nem vásárolnak funkcionális
élelmiszert, azoknál mi az elutasítás
oka. Európában a többség (53 százalék)
nem hisz abban, hogy ezek a termékek előnyösek az
egészség szemontjából. Túl drága
– ezt a véleményt a válaszadók 35
százaléka képviseli. “Nem szeretem az ízüket”
– mondta 21 százalék. A magyar válaszadók
körében ezen három válasz egyenlő,
egyharmad-egyharmad súllyal szerepel.
##
Táblázat. Magyarországon
a funkcionális élelmiszerek vásárlóinak
aránya, illetve azoké, akik még soha nem
vásároltak. A válaszadók százalékában.
Termék |
Rendszeresen |
Időnként |
Ritkán |
Sohasem |
Jódozott só |
60 |
22 |
10 |
8 |
Csökkentett koleszterin-tartalmú étolaj vagy |
49 |
26 |
16 |
8 |
Teljes kiőrlésű gabonából készülő |
33 |
38 |
21 |
8 |
Acidophilus kultúrát vagy probiotikus joghurt |
22 |
31 |
24 |
23 |
„Jó” baktériumot fermentált ital |
12 |
26 |
23 |
39 |
Gyümölcslé egészséget szolgáló |
9 |
33 |
30 |
28 |
Kenyér kalciummal vagy más vitaminokkal kiegészítve |
8 |
26 |
28 |
38 |
Tej táplálékkigészítőkkel vagy vitaminokkal |
8 |
22 |
28 |
42 |
Cerália táplálékkiegészítővel |
4 |
15 |
23 |
58 |
Szójatej |
2 |
4 |
12 |
82 |
Forrás: Nielsen piackutató
vállalat
Táblázat. Az Európában
legelterjedtebb funkcionális élelmiszer, a teljes
kiőrlésű gabonából készülő vagy
magas rosttartalmú termékek rendszeres és
gyakori vásárlóinak aránya egyes európai
országokban. A válaszadók százalékában.
Ország |
Rendszeresen |
Gyakran |
Európai átlag |
39 |
33 |
Magyarország |
33 |
38 |
Írország |
65 |
28 |
Dánia |
65 |
24 |
Lengyelország |
46 |
39 |
Csehország |
38 |
40 |
Németország |
34 |
29 |
Franciaország |
27 |
32 |
Forrás: Nielsen piackutató
vállalat
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >A piaci egyensúly biztosítására törekszik majd az új fogyasztóvédelmi hatóság
A január 1-jén felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH)…
Tovább olvasom >