A jó kalmár a világ jótevője

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 15. 00:32

Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből – ilyen lesz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum régi-új kereskedelmi kiállítása.

A jo kalmar a vilag jotevoje 1

Mintegy tíz év szünet után január 21-én ismét megnyitja felújított állandó kereskedelemtörténeti tárlatát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, amely a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be.

Az első terem a vásárok és piacok világába hív. A látogatók itt megismerik a mérésügy történetét és a Duna-parti kikötők sajátos hangulatát, lacikonyhák, mutatványosok, állattáncoltatók emlékeivel.
A tárlat különlegessége, hogy megidézi a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum elődjét, a Magyar Királyi Kereskedelmi Múzeumot is.

A kereskedelem folyamatos fejlődése egyre több szakiskolát és magasabb színvonalú szakoktatást igényelt – a második terem ezeket az intézményeket ismerteti, betekintést nyújtva az elméleti ismeretek − könyvvitel, számtan – és az áruismeret tananyagába is.

A kiállítás második terme mutatja be egy 20. századi kereskedő irodáját is, melyen keresztül a látogatók bejutnak a fűszer-csemegekereskedésbe. Ezeknek a boltoknak az árukínálata a fejlődő hazai élelmiszer- és vegyipar, valamint más iparágak termékeiből állt. Az eladótereket sokfiókos szekrényekkel, pulttal és állványokkal rendezték be, és színes reklámtáblák díszítették kívül-belül. A vásárláson túl a társadalmi élet fontos színhelyei is voltak.

A negyedik terem exteriőrként ábrázol egy 20. század eleji utcarészletet, áruszállító kerékpárral, hirdetőoszloppal és az első pesti fényreklámmal.
A látogató megcsodálhatja a korabeli boltok, drogériák díszes, épített portáljait, a csalogató kirakatok segédeszközeit, a színes és látványos reklámeszközöket.

A következő terem az ipari és kereskedelmi kiállításokat és vásárokat, kiemelten a Budapesti Nemzetközi Vásárt ismerteti.

2014 januárjában nyílik a kiállítás második fele további szakboltokkal: Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek az áruházak színes világával – a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig. Megjelenítünk a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézményeket és eseményeket is, mint a Hangya Szövetkezet, vagy az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal.

Mindegyik teremben fontos szerepet kap az interaktivitás, a látogatók kipróbálhatják, milyen a kereskedő munkája, az audiovizuális eszközök pedig segítik az információk befogadását.

A jo kalmar a vilag jotevoje 2

A jo kalmar a vilag jotevoje 3

A jo kalmar a vilag jotevoje 4

Kapcsolódó cikkeink