A járvány harmadik hulláma vagy nyitás?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 02. 19. 11:55

Úgy is tűnhet, hogy a vásárlók a nyitás illatát érzik, pedig a járványügyesek szerint elindult a harmadik járványhullám. De a fizuemelések is megérkezhettek február elején, és ha a hóvirág még nem, de a pénztárcák kinyíltak, nagyobbra, mint eddig. 3%-ot ugrott a boltos költekezés, ilyen már régen volt.

2020 augusztusa óta minden hónapot mínuszban zárt a boltos világ a statisztika szerint, a január sem indult fényesen. De a február első hetét is magában foglaló mérleg már 1-2%-os növekedést sejtet a boltos világban. A heti monitoros statisztika szerint ugyanis a január 8 – február 5 közötti hetekben meglódult a boltos vásárlás, a korábbiakhoz képest biztosan.

Az online kasszaadatok 3%-os növekedése a drágulással és a webáruházakkal együtt (előbbi le, utóbbi felfelé húzza a teljes boltos mérleget) ebben az időszakban 1-2%-os emelkedést jelent,a megvásárolt árumennyiséget (volument) is nézve.

Nyilván szerepet játszhatott ebben a családi kasszákban február elején elkönyvelt fizetésemelés (ahol volt) és a 13. havi nyugdíj eleje (negyede) is. (Bár a nyugdíj csak a statisztikai időszak után érkezett, de lehetett egy kicsit előlegezni is a költekezésben, ha futotta rá.)

Tudott dolog, hogy a boltos költekezésben sokat számít a vásárló hangulata, a fogyasztói bizalom is. A november óta otthonukba zárt vásárlók előtt felcsillanhatott a reménysugár, hogy a bezártság enyhülhet, hiszen megpendítették ennek lehetőségeit, mikéntjeit is, politikai berkekben. Így a háziasszonyok akár nagyobb bátorsággal is róhatták a sorokat a bevásárlólistákon.

A statisztika szerint az élelmiszerek piacai hozták a 3% körüli növekedést, ami nem marad el sem 202-as, sem a járvány előtti időszaktól. Az üzemanyag vásárlás most már alig esett a korábbi hónapok méretes zuhanásait követően. A különféle iparcikkek körében pedig némileg kisebb volt a visszaesés, mint korábban, igaz, csak nagyon kicsit, de az irányzat, a fagyos vásárlási kedv lassú engedése kiolvasható az adatokból. Az influenza járvány elmaradt, ezért gyógyszerből kevesebbet vásároltunk:

heti monitoros bontás üzlettípusokkal bővített bontás változás
TEÁOR (3 jegy) TEÁOR (4 jegy) január 1-22.  január

1-29.

január 8-február 5.
boltos összesen +0,1% +0,5% +3%
nem szakosodott vegyes élelmiszer jellegű vegyes, iparcikk jellegű vegyes +7,8% +7,9% +10,2%
élelmiszer, ital, dohányáru zöldség, gyümölcs, hús-, húskészítmény, hal, kenyér-, pékáru-, édesség-, ital, dohányáru, egyéb élelmiszer +3,9% +4,4% +6%
üzemanyag üzemanyag -6,7% -5,4% -2,1%
egyéb háztartási cikk textil, vasáru, festék, üveg, szőnyeg, fal-, padlóburkoló, villamos háztartási készülék, bútor, világítási eszköz -17,1% -16,3% -15,2%
kulturális, szabadidős cikk könyv, újság, papíráru, zene-, videofelvétel, sportszer, játék -25,2% -23,7% 19,6%
egyéb, máshova nem sorolt áru ruházat, lábbeli,  bőráru, gyógyszer, gyógyászati termék, illatszer, dísznövény, állateledel, óra-, ékszer, foto-, optika, ajándékozási cikk, műtárgy, használt cikk -11,6% -11,2% -8,3%
gyógyszer -5,2% -5,9% -5,5%
KSH, heti monitor, érték: folyóár, online kasszaadatok, hagyományos boltok (webáruház nélkül), TEÁOR 3 és 4 számjegyű bontások összevetésével,

(blokkk.com, 2021. február 19.)

Kapcsolódó cikkeink