A Jakabffy-örökség
Az MVI és az MKVM könyvet ad ki Jakabffy László, a sokak által a 21. század Gundel Károlyának tartott vendéglátós szakember tiszteletére és emlékére, együttműködésben a családdal, a volt pályatársakkal, kollégákkal, tanítványokkal, üzlettársakkal és barátokkal.
Az előzetes elképzelések szerint az 1000 példányban nyomott kiadvány 120-130 oldalas lesz, benne többtucatnyi megszólaló által idézett emlékekkel, történetekkel, az érintettek által megőrzött fényképekkel; a szakma egyik legszínesebb egyéniségének életét illusztráló ismert és még ismeretlen részletekkel. Külön érdekessége lesz a könyvnek, hogy Jakabffy László számos sikeres tanítványa egy-egy a mesteréhez köthető receptet is megoszt az olvasókkal.
A kiadvány finanszírozását, kiadásának anyagi feltételeit egy már működő gazdasági szervezet (feltehetően egy alapítvány) közreműködésével, pénzbeli adományozás útján kívánják megoldani a szervezők. A tervek szerint az emlékkönyv a Magyar Vendéglátók Ipartestületének 2018. november 25-i Gundel Károly-díjátadó gálaebédjére készül el, ott kerül ünnepélyes bemutatásra és értékesítésre, a későbbiekben pedig akár a tartalom összeállításában közreműködő éttermekben is megvásárolható lesz.
A kiadás részleteivel foglalkozó megbeszélésen felmerültek a Jakabffy-„hagyaték” méltó felhasználását érintő más ötletek is. Felvetődött egy, a szakemberhez köthető vendéglátós verseny szervezésének lehetősége, valamint a múzeum első emeletén egy „Jakabffy-sarok” létrehozása, ahová a Jakabffy Glória felajánlásából származó, többek között számos muzeális értékű szakácskönyvből álló gyűjteménye kerülhet. //
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >