A II. világháború óta nem zuhant ekkorát a világkereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 25. 00:04

2009-ben 12 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene, ekkora zuhanást a második világháború óta nem látott a piac – közölte a Világkereskedelmi Szervezet (WTO).

Decemberben a WTO még csak 10 százalékosra becsülte a világkereskedelem tavalyi zuhanását, mostanra azonban 12 százalékra módosította az adatot – derül ki a WTO általános igazgatójának mai nyilatkozatából.
Pascal Lamy a válság áldozatának nevezte a kereskedelmet és a jelenleg szünetelő tárgyalások folytatását sürgette. A dohai megbeszélések 2001-ben kezdődtek annak érdekében, hogy csökkentsék a szegény országok kereskedelmét sújtó hátrányokat. A tárgyalások lezárásának határidejét már többször kitolták, jelenleg 2010 vége a kitűzött időpont.
Lamy úgy fogalmazott, hogy a válság nyomán kialakuló szabadesés minden szektorban komoly hátrányt jelentett és várható volt, hogy ennek nyomán ismét előtérbe kerül a protekcionizmus. A WTO igazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy az előzetes félelmekkel ellentétben a protekcionizmus nem harapózott el. Lamy nem adott 2010-re vonatkozó előrejelzést, mindössze annyit mondott: javulás várható, ezt azonban nagy részt a "túlfűtött" kínai fellendülés táplálja – írja az AFP tudósítása nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink