A II. kerület is csatlakozik az egészséges iskolabüfé programhoz

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 17. 11:36

A II. kerületi önkormányzat csatlakozik az egészséges iskolabüfé programhoz, amelynek első lépéseként versenyt hirdetnek a beszállítóknak – mondta el Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn a program nyitórendezvényén.

tej_uj

A polgármester felidézte, a kerület már eddig is sokat tett azért, hogy segítséget nyújtson az egészséges életmód kialakításához, különböző programokat indítottak ennek jegyében, valamint három sportcentrum és több műfüves pálya áll a mozogni vágyók rendelkezésére.

Láng Zsolt tájékoztatása szerint a kerületi bölcsődékben elindult a Mintamenza program, most pedig az iskolabüfék kínálatát szeretnék egészségesebbé tenni, hiszen fontos, hogy már gyermekkorban kialakuljon az igény a kevésbé káros élelmiszerek fogyasztására.

A program indításaként három kategóriában hirdettek versenyt, az egyik a kerületben iskolabüfét üzemeltető vállalkozásoknak szól, a másik kettőre a diákok ötleteit várják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a népegészségügyi adó bevezetésével 25 százalékkal csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek forgalma. Emlékeztetett arra a rendeletre is, amely megszabja, hogy milyen típusú italokat és ételeket árusíthatnak az iskolákban. Az óvoda- és iskolatej, vagy az iskolagyümölcs programban több százezer gyerek vett és vehet részt – jelezte.

Varga Mihály kiemelte, ez utóbbi két programra – amelyet folytatni szeretnének – évi 1,7, illetve 1,5 milliárd forintot fordít a kormány.

A miniszter hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy lehetőleg helyi termelőket vonjanak be az iskolai étkeztetésbe, ezért különdíjat kap az a büfé, amely a magyar alapanyagokat és termelők termékeit preferálja ételei elkészítésekor. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink