A hűtési hőmérséklet növelésével mérsékelhető az energiafogyasztás a Nomad Foods szerint

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 08. 15. 09:25

A Nomad Foods, a Birds Eye, Findus és Iglo fagyasztott élelmiszermárkák tulajdonosa által készített új tanulmány szerint a fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérsékletének 3 Celsius-fokkal (°C) történő emelése 10%-kal csökkentheti a fagyasztók energiafogyasztását anélkül, hogy a termékek minőségét vagy biztonságát veszélyeztetné.

A Campden BRI-vel együttműködésben végzett kutatás során kilenc különböző fagyasztott élelmiszert teszteltek négy, -18 °C és -9 °C közötti hőmérsékleten. A termékek között volt baromfihús, halrudacskák, lazacfilé, borsó, spenót, növényi alapú húsgombóc és pizza.

A tanulmány a termékek vonatkozásában nyolc kulcsfontosságú szempontot vizsgált, úgy mint élelmiszerbiztonság, textúra, tápérték, energiafelhasználás és a csomagolás hatása.

Az eredmények azt mutatták, hogy a termékekben jelentős változás egyik enyhébb hőmérsékleten sem következett be, eltekintve néhány növényi termék érzékszervi tulajdonságainak és C-vitamin-tartalmának kisebb mértékű változását. A tanulmány becslése szerint a hőmérséklet minden 3°C-os emelkedése 10%-kal csökkentette a fagyasztó energiafogyasztását.

– Európa vezető fagyasztott élelmiszer-gyártójaként meg akartuk vizsgálni a fagyasztási hőmérséklet növelésének lehetőségét, demonstrálva elkötelezettségünket az ágazatban megcélzott pozitív változásokat eredményező folyamatos kutatás és innováció mellett. A Campden BRI-vel közösen végzett új tanulmányunk azt mutatja, hogy van lehetőség a fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérsékletének növelésére és ezzel együtt energiamegtakarításra, anélkül, hogy a termékek receptúráit át kellene alakítani – mondta a Nomad Foods szóvivője.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink