A húsüzemek piaci térvesztésére figyelmeztet a húsosszakszervezet
A nagyobb termelőkapacitással rendelkező húsüzemek további térvesztése jelentős számú munkahely megszűnésével járhat, de a folyamat kedvezőtlenül érintheti a fogyasztókat is – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Választmánya hétfőn Budapesten, amikor áttekintette a húságazat helyzetét.
A testület az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet: Magyarországon az elmúlt száz évben a magánbefektetők és az állam nagy összegeket ruházott be azért, hogy létrejöjjön az országot magas színvonalon ellátó, versenyképes exportot előállító, és az érintett térségekben fejlődést biztosító nagyipari élelmiszeripari termelés.
A munkahelyek védelme hosszú távon azt kívánja meg a húsosszakszervezet szerint, hogy az iparág versenyképessége javuljon, visszaszoruljon a feketegazdaság.
A HDSZ rámutat: a nemzeti vidékstratégia téziseiből, a nyilvános vitáiból a „…kicsi a szép elve látszik érvényesülni, amely önmagában jól hangzana (…), de ellenkező folyamat zajlik a fejlett világban”.
A szakszervezet álláspontja szerint nemzeti érdek, hogy az élelmiszeripari ágazatok, köztük a húsipar képes legyen megőrizni a még meglévő piacait, munkahelyeit, amelyhez szüksége van a kormányzati gazdaságpolitika támogatására. Amennyiben ez nem sikerül, a fogyasztók is kárát látják, mert tovább nő a külföldi élelmiszerek aránya, és verseny hiányában nagy valószínűséggel az árak is emelkednek – tartalmazza a HDSZ Választmányának állásfoglalása. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >