A húsipar éves bevételének 35 százaléka a húsvét adja
A Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) által képviselt mintegy 400 kis- és közepes vállalkozás várhatóan 15-20 ezer tonna füstölt árut értékesít a húsvéti ünnepekig – közölte Babati Zoltán, a Húscéh elnöke, aki egyben a körmendi Bab
A szakember elmondta: a Húscéhbe tömörült vállalkozások egyenként átlagosan 40-50 tonna füstölt terméket dobnak piacra az ünnepekig. Ezek közül leginkább a darabolt füstölt áru, főként a comb fogy.
Egy kiló darabolt füstölt comb ára jelenleg 1000-1300 forint. A kötözött sonka, amely szintén népszerű áru húsvét táján, 1500-1700 forintért kapható kilónként, míg az úgynevezett klasszikus parasztsonka kilóját 1600-1800 forintért kaphatják meg a vásárlók. Emellett nagy mennyiségben fogy a karaj, kilója 1000-1100 forint jelenleg. A húsipar éves 350-400 milliárd forintos árbevételének 35 százalékát adják a Húscéh tagjai, 120-140 milliárd forint értékkel. A húsvéti forgalom pedig összességében az éves árbevétel 5-10 százalékát teszi ki.
Szakács Zoltán, a Babati Kft. kereskedelmi igazgatója tájékoztatása szerint a Babati a tervek szerint húsvétkor 80 tonnányi füstölt árut, darabolt combot, tarját, kötözött sonkát és csülköt ad el. A cég árbevétele a múlt évben elérte a 2,5 milliárd forintot, ami mintegy 15 százalékkal volt magasabb az előző évinél, az idén 5-10 százalékos bevétel-növekedéssel számolnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >