A húsipar éves bevételének 35 százaléka a húsvét adja
A Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) által képviselt mintegy 400 kis- és közepes vállalkozás várhatóan 15-20 ezer tonna füstölt árut értékesít a húsvéti ünnepekig – közölte Babati Zoltán, a Húscéh elnöke, aki egyben a körmendi Bab
A szakember elmondta: a Húscéhbe tömörült vállalkozások egyenként átlagosan 40-50 tonna füstölt terméket dobnak piacra az ünnepekig. Ezek közül leginkább a darabolt füstölt áru, főként a comb fogy.
Egy kiló darabolt füstölt comb ára jelenleg 1000-1300 forint. A kötözött sonka, amely szintén népszerű áru húsvét táján, 1500-1700 forintért kapható kilónként, míg az úgynevezett klasszikus parasztsonka kilóját 1600-1800 forintért kaphatják meg a vásárlók. Emellett nagy mennyiségben fogy a karaj, kilója 1000-1100 forint jelenleg. A húsipar éves 350-400 milliárd forintos árbevételének 35 százalékát adják a Húscéh tagjai, 120-140 milliárd forint értékkel. A húsvéti forgalom pedig összességében az éves árbevétel 5-10 százalékát teszi ki.
Szakács Zoltán, a Babati Kft. kereskedelmi igazgatója tájékoztatása szerint a Babati a tervek szerint húsvétkor 80 tonnányi füstölt árut, darabolt combot, tarját, kötözött sonkát és csülköt ad el. A cég árbevétele a múlt évben elérte a 2,5 milliárd forintot, ami mintegy 15 százalékkal volt magasabb az előző évinél, az idén 5-10 százalékos bevétel-növekedéssel számolnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >