A hidratálás már nem elég

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

Az idei télen a szezonnak megfelelően nagyobb forgalmat realizáltak a kereskedők a száraz bőrre ajánlott testápolókból. A nyár közeledtével a hangsúly áttolódik az önbarnító, feszesítő, karcsúsító krémekre. A verseny folyamatosan erősödik a márkázott termékek között, de a legfrissebb újdonságok rövid idő alatt nyomon követhetők a kereskedői márkáknál is; és ez esetben az innováció egy olcsó árral is párosul.A kéz- és testápolási piac 70 százalékát öt nagy márka uralja (Garnier, Nivea, Dove, Johnson & Johnson és Baba). A legnagyobb forgalmat értékben a karcsúsító (slimming) szegmens hozta tavaly, ezt követi a testápoló tejek szegmense, majd a kézkrémek és a testápolók. (Forrás: Nielsen)

Jó formában a formálók
A testápoló piacán a folyamatos újdonságok generálják az egyre növekvő vásárlást. Immár három éve jelent meg a piacon a Johnson’s Holiday Skin, az első önbarnító testápoló. A termék a Johnson & Johnson potfóliójában három árnyalatban kapható. Tavaly már mind az öt nagy márka intenzív kampánnyal népszerűsítette önbarnító, hidratáló hatású termékét a médiában.
– A közelmúltban bevezetett Helia-D barnító testápoló, valamint az extra hidratálást nyújtó Helia-D Aquaboom arckrém is ezt az innovatív vonalat képviseli – hangsúlyozza Ireghy Attila, a Helia-D Kft. kereskedelmi igazgatója.
Dinamikus növekedés jellemezte tavaly a bőrfeszesítők piacát is.
– A Johnson’s 2007-ben kiemelten erősítette az új Holiday Skin termékcsaládot Firming termékével, amely innovációt jelentett a magyar piacon. Hiszen a termék egyúttal barnít és feszesít is – tudjuk meg Hodossy Katalintól, a Johnson & Johnson Kft. category solution managerétől.
A 30 és 54 év közötti nők 90 százaléka küzd a narancsbőr ellen. Vannak olyan problémás területek, ahol a narancsbőr makacsabb formában, lerakódottan jelentkezik, itt egy átlagos készítmény már nem nyújt elegendő hatékonyságot. Ezért tartja a L’Orèal kifejezetten fontosnak, hogy megoldást nyújtson vásárlóinak.
– Büszkék vagyunk rá, hogy a Nielsen adatai szerint a 2007-es szezonban minden második eladott karcsúsító Garnier termék volt – emeli ki eredményeiket Csepeli Anikó, a L’Orèal junior kategóriamenedzsere.
Idén tavasszal a L’Orèal Body Expertise és a Garnier márka alatt is új referenciákat vezet be a cég, mert úgy érzi, egyre inkább igény van speciális testápoló krémekre.
Idén kerül bevezetésre a piacon a Nivea Body My Silhouette, amely karcsúsító és alakformáló krémzselé. A bevezetést erős médiakampánnyal támogatja a Beiersdorf. A termék kommunikálására olyan új utakat, új partnereket keres a vállalat, amelyek szorosan kapcsolódnak a célcsoport igényeivel, szokásaival. Az új termék egy olyan piacon fog versenyezni, ami az elmúlt évben 6,7 százalékos fejlődést mutatott, és ahol folyamatosan igény van az újdonságokra.

Hozzáadott értékek az alapápolóknál is
Amellett, hogy mind a feszesítő, karcsúsító, mind az önbarnító testápolók piaca nő, az alap (normál/száraz) testápolók piaca sem csökken. A Neutrogena télen két új, intenzív hidratálást biztosító terméket vezetett be, a Johnson’s pedig egy nyugodtabb alvást biztosító Dreamy Skin testápolóval gazdagította a kategóriát. A Helia-D tavaly kezdett portfólióbővítésbe, a Classic termékcsalád mellett a napokban vezetik be a természetes, gyümölcsalapanyagokból készült Helia-D Fruit Selection normál és száraz bőr ápolására kifejlesztett arckrémeket.
– A kibővített termékportfólióval a fiatalok felé is nyitottunk. Egy éve jelent meg a testápolócsaládunk, és sok más trendi, modern csomagolású és beltartalmú termékünk – mondja Ireghy Attila.
A Garnier testápolók esetében is legjobban fogyó variáns az extra száraz testápoló, tájékoztat Csepeli Anikó.
– Tapasztalataink szerint a nők a száraz bőrre való termékeket keresik, mert a megkérdezettek legnagyobb százaléka bőrét száraznak érzi – jelzi Csepeli Anikó. – A középkorúak többnyire nem tesznek különbséget száraz és extra száraz referencia között, legtöbben az extra száraz termékcsaládot kedvelik, mert úgy gondolják az „erősebbre” van szüksége száraz bőrüknek.
A fogyasztók keresik a hipoallergén, érzékeny bőrre is használható kéz- és testápolókat. Erre a trendre reagálva újult meg a Garnier érzékeny bőrre való testápolójának csomagolása 2007 második felében. Az addigi narancssárga szín helyett fehéret kapott a termék, ezzel is jelezve, hogy a termék hipoallergén, és használható különösen érzékeny bőrre is.
– Az alap testápolók forgalma a cég értékesítésében kismértékben múlta felül az előző évet. Csaknem 1 százalékpontos piacrész-növekedésünket az újdonságoknak köszönhetjük – hangsúlyozza Jáger Melinda, a Beiersdorf Kft. trade marketing menedzsere.
Az úgynevezett multi-usage (általános) krémek, amelyek tégelyes kiszerelésben kaphatók, szintén megjelentek minden nagyobb márka portfóliójában.
– A Garnier márka esetében ezek eladása 2,6 százalékot nőtt, elérve ezzel a 10,6 százalékos piacrészesedést értékben. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy a vásárlók még nincsenek teljesen tisztában a multi-usage krémek használatával, és sokan tekintik őket kézkrémnek (némelyikük arckrémként is használja). Gyakran polci kihelyezésük sem segíti a fogyasztót, mert sok boltban látjuk ezeket a készítményeket kézkrémeknél kihelyezve – mondja Csepeli
Anikó.


Az utolsó csepp a tubusban
A testápolók piacán nem jellemző a mini kiszerelés, általában a 250 milliliter dominál flakonos vagy tégelyes kiszerelésben.
A kiszerelésen túl döntő szempont lehet még a tubus formája, típusa is. A magyar fogyasztók szeretik az utolsó cseppig elhasználni testápolójukat, így olyan szempontok is szóba jönnek vásárláskor, hogy pumpás-e a termék (pumpás testápolók esetén sokszor nem tudják kinyomni a tubus alján lévő krémet), vagy fejére lehet-e állítani (ezért vásárláskor már a kupak formájára is figyelmet fordítanak).
A praktikus kis kiszerelés a kézkrémek tekintetében is fontos vásárlást befolyásoló tényező. A kézápolási piacon viszonylag kevés márka képviselteti magát, de itt is vannak újabb termékbevezetések.
A Neutrogena főként az 50 milliliteres kiszereléssel van jelen a prémium szegmensben. Ami az elmúlt évek újdonságait illeti: a Neutrogena portfólióban van illatmentes változat, öregedésgátló krém, illetve gyorsan felszívódó variáns is. Kifejezetten patikai termék az intense repair kézkrém, ami kisebb kiszerelésben kapható.
A Beiersdorf idén is nagy figyelmet fordít az értékesítésben harmadik helyen álló Nivea Hand termékek piaci erősítésére.
E.-H. Sz.

Kapcsolódó cikkeink