A hét végén kezdődhet az őszi búza aratása

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 29. 11:20

Az utóbbi napok esős időjárása kissé kitolta az aratás kezdetét, de kedvező idő esetén a hét vége felé megkezdődhet az őszi búza betakarítása Békésben – mondta a megyei aratási bizottság hétfői ülése után Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke az MTI-nek.

buza

Az eső miatt az elmúlt héten nem haladtak a gazdák az őszi árpa, a repce és a borsó betakarításával sem, így jelenleg is körülbelül 5 és 20 százalék között áll e termények betakarítása. Az őszi búza esetén egy ismeretlen, a kalász kifehéredésével járó jelenséggel találkoztak, amely akár 10-50 százalékos terméscsökkenést is okozhat, és amelyet a megyei és az országos növényvédelmi hatóságok is vizsgálnak. Kozsuch Kornél az MTI kérdésére közölte: újabb mintákat vettek, ám a hatóságok továbbra sem tudják, mi okozza a jelenséget, az ismert, komoly betegségeket okozó tesztek negatívak lettek.

Őszi búzát Békés megyében jelenleg 98 ezer hektáron termelnek. Az aratási bizottság tagjai az ismeretlen jelenség miatt nem vállalkoztak sem a várható termésmennyiség, sem a termés minőségének a megbecslésére. A felvásárlási árak az étkezési búzára várhatóan tonnánként 44-45 ezer, a takarmánybúzára 37-39 ezer forint között alakulnak – mondta az alelnök. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink