A Henkel nyereséges növekedést mutatott a 2018-as pénzügyi évben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 04. 17. 10:31
  • 19,9 milliárd eurós árbevétel: 1,1 milliárd eurós negatív devizahatásokkal; a szerves növekedés + 2,4%
  • A korrigált üzemi eredmény (EBIT) 1: + 1,0% 3.496 millió euró
  • További EBIT marzs1 javulás: +30 bázispont 17,6%-ra
  • Elsőbbségi részvények hozama (EPS)1: + 2,7%-tól 6,01 euróig, állandó árfolyamon +7%
  • A szabad cash flow erős növekedése: +12,7% 1.917 millió euróra
  • Eddigi legmagasabb osztalék2 fizetés: +3,4% 1,85 euró / elsőbbségi részvény
  • Nagyon jó előrelépés a stratégiai prioritások végrehajtásában
  • A növekedési kezdeményezések kiemelik a nyereséges növekedés iránti elkötelezettséget

 

1 Az egyszeri díjakhoz/nyereségekhez igazítva, valamint a szerkezetátalakítási díjakhoz

2 Javaslat a részvényesek részére az éves közgyűlésen 2019. április 8-án

2018-ban tovább folytattuk a nyereséges növekedést a Henkelnél. Jó szerves növekedést értünk el, új csúcsokat meghódítva nyereségben és jövedelmezőségben. Jelentősen növeltük a szabad cash flow-t is. Ugyanakkor jelentős negatív árfolyamhatásokkal valamint a közvetlen anyagárak emelkedésével kellett szembenéznünk. A jó üzleti teljesítményt újra a sikeres márkáknak és az innovatív technológiáknak köszönhettük, vezető pozíciókat töltöttünk be a vonzó piacokon és kategóriákban. Nyereséges növekedésünket kiegészítettük az ipari és fogyasztási cikkek üzletágainak felvásárlásaival. Fenntartottuk fegyelmünket a költségek tekintetében, és folyamatosan javítottuk hatékonyságunkat” – mondta a Henkel igazgatóságának elnöke, Hans Van Bylen.


Jelentős előrehaladást értünk el stratégiai prioritásaink megvalósításában 2020-ig, és azon túl. Sikeresen megvalósítottuk a kulcsfontosságú stratégiai kezdeményezéseinket, és tovább javítottuk versenyképességünket. Célunk további növekedési lehetőségek felkutatása, főként a fogyasztási cikkekkel kapcsolatos üzletágainkban, valamint vállalatunk digitális átalakításának folytatása, januárban bejelentettük, hogy 2019-től kezdődően évente mintegy 300 millió euróval fogjuk növelni ez irányú befektetéseinket. Közép- és hosszú távú pénzügyi ambíciónk megerősíti elkötelezettségünket a fenntartható nyereséges növekedés és a vonzó megtérülés mellett– tette hozzáa Hans Van Bylen.

 

Kilátások 2019-re

A Henkel 2019-től kezdődően várhatóan 2-4 százalék közötti szerves árbevétel-növekedésre számít a folyó pénzügyi évben, a megemelt növekedési befektetések miatt. A korrigált EBIT marzs tekintetében a Henkel 16-17 százalékos tartományt vár, valamint 5% körüli korrigált EPS-fejlődést az előző évhez képest állandó árfolyamon.

 

Értékesítés és bevételek 2018-ban

A 2018-as pénzügyi év árbevétele némileg csökkent, 0,6%-kal 19.899 millió euróra. A devizaárfolyamok általános negatív hatása mintegy 1,1 milliárd euró, illetve -5,4% volt az értékesítést tekintve. Az értékesítés 4,8 százalékkal nőtt, beleértve a devizaárfolyamok hatását. A felvásárlások és felszámolások 2,4%-át tették ki az értékesítés növekedésének. A szerves árbevétel, amelybe nem tartoznak bele a valutahatások és a felvásárlások/befektetés‑megszüntetések eredményei, jó színvonalat jelentő, 2,4 százalékos növekedést mutattak.

 

Az Adhesive Technologies üzletág 4,0 százalékos erős szerves árbevétel-növekedést ért el. A Beauty Care üzletág szerves árbevétel-növekedése 0,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző évhez képest. A Laundry & Home Care jó színvonalat jelentő, 1,9 százalékos szerves árbevétel‑növekedésről számolt be.

 

A feltörekvő piacok ismét erős, 6,3 százalékos szerves árbevétel-növekedést értek el. Az érett piacok némileg negatív, -0,4 százalékos szerves árbevétel teljesítményt mutattak.

 

Az értékesítés minden régióban szervesen nőtt, kivéve Észak-Amerikát. Nyugat-Európában az értékesítés pozitív szerves árbevétel-növekedést mutatott, 0,3 százalékkal. Kelet-Európában a szerves árbevétel 7,6 százalékkal nőtt. Afrika/Közel-Kelet 11,3 százalékos szerves árbevétel-növekedést jelentett. Észak-Amerikában az árbevétel szervesen 1,0 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. Ezt a Henkel észak-amerikai fogyasztási cikkek üzletágának 2018 elején történt szállítási nehézségei okozták. Az Adhesive Technologies üzletág erős teljesítményt mutatott fel, és a Professional Hair Care üzletág is jelentős növekedést ért el ebben a régióban. Latin-Amerika 9,3 százalékos szerves árbevétel-növekedést jelentett, az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig az árbevétel 0,9 százalékkal nőtt.

 

A korrigált üzemi eredmény (EBIT) 1,0%-kal, 3.496 millió euróra javult, ami a Henkel számára új csúcs.

 

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT) 0,3 százalékponttal 17,6 százalékra emelkedett. Ez is egy új csúcs a vállalat számára.

 

A pénzügyi eredmény -65 millió euró lett a 2017-es pénzügyi évben tapasztalt -67 millió euró3-hoz képest.

 

A korrigált nettó eredmény 2,8 százalékkal, 2.604 millió euróra nőtt a nem ellenőrzött kamatok utáni évben (2017: 2.534 millió euró).

 

3 Az előző év adatai módosultak (főként az IFRS szerinti számviteli irányelvek változása miatt)

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 2,7 százalékkal, 5,85 euróról 6,01 euróra nőtt. Állandó árfolyam mellett az EPS növekedése elérte a 7 százalékot.

 

Az Igazgatóság, a Felügyelő Bizottság és a Közgyűlés 2019. április 8-án javasolni fogja az éves közgyűlésnek az osztalék 3,4 százalékos növelését 1,85 euróra (előző év: 1,79 euró). A javasolt osztalék törzsrészvényenként 1,83 euró, ami 3,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest (1,77 euró). Ez lenne a vállalat történetében a legmagasabb osztalékfizetés, és 30,9 százalékos kifizetési aránynak felel meg.

 

A nettó forgótőke árbevételhez viszonyított 5,1 százalékos aránya az év folyamán rmegfelelő javulást mutat, különösen a második félévben, majdnem elérve az előző év azonos időszakának értékét (4,8 százalék).

 

A nettó pénzügyi pozíció -2.895 millió euróval zárta az évet (2017. december 31. -3.222 millió euró3 ). A változás az előző év végéhez képest elsősorban az erős szabad cash-flow alakulásának köszönhető.

 

Üzletágak teljesítménye

Az Adhesive Technologies üzletág erős, 4,0 százalékos szerves árbevétel‑növekedést ért el a 2018-as pénzügyi évben. Nominálisan az árbevétel 0,2 százalékkal 9.403 millió euróra nőtt. A korrigált üzemi (üzleti) eredmény 1,6 százalékkal 1.761 millió euróra nőtt. A kiigazított árbevétel 0,2 százalékponttal nőtt, elérve a 18,7 százalékot.

 

A Beauty Care üzletág szerves árbevétel teljesítménye a 2018-as pénzügyi évben -0,7 százalékkal enyhén negatív volt. Nominálisan az árbevétel 2,1 százalékkal 3.950 millió euróra nőtt. A korrigált üzemi (üzleti) eredmény 1,6 százalékkal 675 millió euróra nőtt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés némileg elmaradt az előző évhez képest, 17,1 százalékot elérve.

Kapcsolódó cikkeink