A Henkel jelentős teljesítményt ért el a második negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 08. 10:41

– Az árbevétel 1,9 százalékkal 4,286 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: 4,0 százalék)
– A korrigált üzemi eredmény 8,2 százalékkal 660 millió euróra emelkedett
– A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT marzs) 0,9 százalékponttal 15,4 százalékra nőtt
– Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) kétszámjegyű, 10,3 százalékos növekedést produkált*
– 45 százalékra történő növekedéssel új csúcsot ért el az árbevétel részesedése a fejlődő piacokon

A továbbra is kihívást jelentő piaci környezetben a Henkel erős második negyedévet zárt. Három üzletágunk közreműködésével jelentősen növeltük árbevételünket és eredményeinket egyaránt. A vállalat korrigált árbevétel-arányos megtérülése most először nőtt 15,4 százalékra. Míg minden régióban növekedésről számolhatunk be, ismét fontos volt fejlődő piacaink hozzájárulása. A fejlődő piacokra eső árbevétel jelentős növekedést mutatott, amely most először érte el a 45 százalékot – mondta Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke.

A Henkel megerősítette a 2013-ra szóló előrejelzéseit
Rorsted megerősítette a Henkel korábban közölt előrejelzéseit a 2013. pénzügyi évre vonatkozóan: Azzal számolunk, hogy a szerves árbevétel 3 és 5 százalék közötti mértékben nő az idei pénzügyi év során. Várakozásaink szerint a korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT marzs) mintegy 14,5 százalékra nő, az elsőbbségi részvények korrigált hozama pedig közel 10 százalékkal javul.

Az árbevétel és eredmény alakulása 2013 második negyedévében
A Henkel 4,286 milliárd eurós árbevétele a 2013. esztendő második negyedévében 1,9 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.
A Henkel továbbra is erősen érinett volt az árfolyamhatások tekintetében, főként a japán jen, az amerikai dollár és az orosz rubel miatt. Az árfolyamhatások és felvásárlások/befektetés-megszüntetések hatása nélküli szerves növekedés 4,0 százalékos volt.

Ez az erős teljesítmény mindhárom üzletág hozzájárult: a Laundry & Home Care üzletág erőteljes, 5,8 százalékos szerves növekedést ért el. A Beauty Care üzletág stabilan 2,8 százalékkal nőtt, míg az Adhesive Technologies üzletágban a 3,6 százalékos szerves árbevétel-növekedés szintén stabil emelkedést jelentett éves összevetésben.

Az egyszeri bevételek, egyszeri költségek és átszervezési kiadások hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény 8,2 százalékkal javult, így 609 millió euróról 660 millió euróra nőtt mindhárom üzletág hozzájárulásának köszönhetően. Az üzemi eredmény (EBIT) 607 millió euró lett a 2012. második negyedévi 583 millió euró után.

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT marzs) jelentős mértékű növekedést mutatott, 0,9 százalékponttal 15,4 százalékra nőtt. Az árbevétel-arányos megtérülés 14,2 százalék volt, szemben az előző év azonos negyedévi 13,9 százalékkal.

A régiók teljesítménye a vállalaton belül
A kelet-európai régióban az árbevétel nominálisan 3,7 százalékkal emelkedett, elérve a 799 millió eurót. A szerves növekedés 5,8 százalékos volt, amelyhez elsősorban Oroszország és Törökország járult hozzá

Az árbevétel növekedésének ismét jelentős lendületet adtak Kelet-Európa, Afrika/Közel-Kelet, Latin-Amerika és Ázsia (Japán nélkül) fejlődő piacai. A nominális árbevétel ezeken a területeken 6,2 százalékkal, 1,943 milliárd euróra nőtt a második negyedévben. A szerves növekedés 8,9 százalékos volt, amelyhez mindhárom üzletág hozzájárult. Az árbevételből a feltörekvő piacoknak tulajdonítható részesedés az előző év azonos negyedévi 43 százalékról 45 százalékra emelkedett.

Előrejelzés a Henkel számára 2013-ra
A Henkel 3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedésre számít a 2013. pénzügyi évre. A vállalat bízik abban, hogy mindegyik üzletág ilyen mértékű növekedést ér majd el. A Henkel megerősíti megközelítőleg 14,5 százalékos korrigált árbevétel-arányos megtérülési (EBIT) előrejelzését (2012: 14,1 százalék), és azt feltételezi, hogy minden üzletág hozzájárul az előző évet meghaladó növekedéshez. Továbbá, a Henkel körülbelül 10 százalékos növekedést vár az elsőbbségi részvényenkénti korrigált eredményre (2012: 3,70 euró).

(* A módosított IAS 19 előírás alkalmazása esetén a növekedés 11,5 százalékra nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.)

A jelen dokumentum olyan jövőre vonatkozó állításokat tartalmaz, amelyek a Henkel AG & Co. KGaA vezetőségének jelenlegi becsléseit és feltevéseit tükrözik. A jövőre vonatkozó állításokat a „számít”, „szándékozik”, „tervez”, „jósol”, „feltesz”, „hisz”, „becsül”, „előre jelez” stb. szavak használata jellemzi. Ezek az állítások nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre. A Henkel AG & Co. KGaA és társult vállalkozásai tényleges jövőbeli teljesítménye és eredményei számos kockázattól és bizonytalanságtól függnek, ezért lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Az említett tényezők közül sokat a Henkelnek nem áll módjában befolyásolni vagy pontosan megbecsülni, mint például a jövőbeli gazdasági környezetet, valamint a versenytársak és a piac többi résztvevőjének viselkedését. A Henkel nem tervezi és nem is vállalja semmilyen jövőre vonatkozó állítás aktualizálását.

Kapcsolódó cikkeink