A hazai sertésállomány negyede hordozza az emberre nem veszélyes PRRS-vírust

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 18. 13:03

Az emberre nem veszélyes, de a sertéseknél esetenként nagy bajt okozhat az úgynevezett PRRS-betegség. A hatóságok országos mentesítési programot szerveznek, s ha sikerül, akkor az import disznók egy részét ki lehet tiltani az országból.

A hatóság tájékoztatása szerint jól halad a mentesítési folyamat. Ennek első lépéseként felmérték a hazai állomány PRRS fertőzöttségét, amelynek keretében március 20-ig mintegy 65 ezer mintát vettek. Az eredmények értékelése még tart, előreláthatólag heteken belül végeznek a feldolgozással. A várhatóan öt évre szóló mentesítési program ennek figyelembevételével a tervek szerint májusban elkészül, amelyet az EU Bizottságával kell elfogadtatni. Amennyiben ez sikerül (az átfutási idő hónapok vagy akár egy év lehet), akkor fertőzött állat nem kerülhet az országba (kivéve a közvetlenül vágásra beszállított állatokat) – olvasható Magyar Állattenyésztők Szövetségének honlapján.

Előzetes adatok alapján a nagylétszámú állományok 25-30 százaléka, a kisüzemi sertések 8-10 százaléka fertőzött. Összességében a hazai kocaállomány mintegy negyede lehet fertőzött. A hazai kocaállomány 12-13 százalékát kitevő törzsállományok PRRS mentesek.


Hazánkban az elmúlt években és jelenleg sem okoz a PRRS nagy gazdasági kárral járó járványokat, azonban egy-egy telepen időnként megjelenik, és itt gazdasági jelentősége számottevő. Az elmúlt esztendőkben nem volt olyan típusú komoly PRRS járvány, mint az 1990-es évek végén vagy az ezredfordulón, de ennek ellenére folyamatosan, gyakran lappangó formában előfordul a hazai állományokban. Jelentős az úgynevezett immunszupresszív hatása miatt aktiválhatja a telepen lévő egyéb kórokozókat, melyeknek jelentős gazdasági kártétele lehet. A vírus terjedésében a kontakt fertőzésnek van a legnagyobb szerepe, de emellett levegő útján több km-es távolságra képes terjedni, ami nehezíti a mentesítést. A fertőzött kansertés 90-100 napig is üríti a vírust ondóval – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink