A hazai sertésállomány hamarosan 3 millió alá olvadhat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 17. 13:40

Egy év alatt 1,1 százalékkal nőtt a vágósertések termelői ára -derült ki a KSH tegnapi, az agrártermékek termelőiár-szintjére vonatkozó tájékoztatójából. A Világgazdaság erről kérdezte Éder Tamást, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnökét.

Miután a tavalyi nyomott sertésárak miatt a tenyésztők közül kényszerültek sokan feladni tevékenységüket, mára az a helyzet állt elő, hogy a húsipar szorult a hónapok óta lassan dráguló sertéshús és a kereskedelmi árak közé – nyilatkozott Éder Tamás, hozzátéve, hogy idén júniusban már 320-330 forint feletti kilónkénti élősertés-árral kellett számolniuk a feldolgozóknak.

A hónapok óta tartó drágulást azonban szinte képtelenség elismertetni a kereskedelemmel. Éder szerint a mostani adatok ezért némileg megtévesztők lehetnek. Tavaly június után kezdtek csökkenni a sertésárak, majd az év végére a tenyésztők többen csökkentették állományukat, és ekkoriban döntött az Európai Unió a magántárolási támogatások megadásáról is, amellyel további sertéshúst vont ki a piacról. Ennek februártól lett meg az eredménye, azóta lassan, de biztosan nőnek a sertésárak.

Ezért az 1,1 százalékos éves drágulás kissé félrevezetően mutatja a mostani helyzetet – összegezte Éder. A jelenlegi árkorrekció azonban nem elegendő a tenyésztők korábban felhalmozott veszteségeinek teljes fedezésére, ezért további állománycsökkenés sem zárható ki. Ennek eredményeképp hamarosan hárommillió alá olvadhat a hazai sertésállomány – vélekedett az elnök.

Kapcsolódó cikkeink