A hazai sertésállomány hamarosan 3 millió alá olvadhat
Egy év alatt 1,1 százalékkal nőtt a vágósertések termelői ára -derült ki a KSH tegnapi, az agrártermékek termelőiár-szintjére vonatkozó tájékoztatójából. A Világgazdaság erről kérdezte Éder Tamást, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnökét.
Miután a tavalyi nyomott sertésárak miatt a tenyésztők közül kényszerültek sokan feladni tevékenységüket, mára az a helyzet állt elő, hogy a húsipar szorult a hónapok óta lassan dráguló sertéshús és a kereskedelmi árak közé – nyilatkozott Éder Tamás, hozzátéve, hogy idén júniusban már 320-330 forint feletti kilónkénti élősertés-árral kellett számolniuk a feldolgozóknak.
A hónapok óta tartó drágulást azonban szinte képtelenség elismertetni a kereskedelemmel. Éder szerint a mostani adatok ezért némileg megtévesztők lehetnek. Tavaly június után kezdtek csökkenni a sertésárak, majd az év végére a tenyésztők többen csökkentették állományukat, és ekkoriban döntött az Európai Unió a magántárolási támogatások megadásáról is, amellyel további sertéshúst vont ki a piacról. Ennek februártól lett meg az eredménye, azóta lassan, de biztosan nőnek a sertésárak.
Ezért az 1,1 százalékos éves drágulás kissé félrevezetően mutatja a mostani helyzetet – összegezte Éder. A jelenlegi árkorrekció azonban nem elegendő a tenyésztők korábban felhalmozott veszteségeinek teljes fedezésére, ezért további állománycsökkenés sem zárható ki. Ennek eredményeképp hamarosan hárommillió alá olvadhat a hazai sertésállomány – vélekedett az elnök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >