A hazai sertésállomány hamarosan 3 millió alá olvadhat
Egy év alatt 1,1 százalékkal nőtt a vágósertések termelői ára -derült ki a KSH tegnapi, az agrártermékek termelőiár-szintjére vonatkozó tájékoztatójából. A Világgazdaság erről kérdezte Éder Tamást, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnökét.
Miután a tavalyi nyomott sertésárak miatt a tenyésztők közül kényszerültek sokan feladni tevékenységüket, mára az a helyzet állt elő, hogy a húsipar szorult a hónapok óta lassan dráguló sertéshús és a kereskedelmi árak közé – nyilatkozott Éder Tamás, hozzátéve, hogy idén júniusban már 320-330 forint feletti kilónkénti élősertés-árral kellett számolniuk a feldolgozóknak.
A hónapok óta tartó drágulást azonban szinte képtelenség elismertetni a kereskedelemmel. Éder szerint a mostani adatok ezért némileg megtévesztők lehetnek. Tavaly június után kezdtek csökkenni a sertésárak, majd az év végére a tenyésztők többen csökkentették állományukat, és ekkoriban döntött az Európai Unió a magántárolási támogatások megadásáról is, amellyel további sertéshúst vont ki a piacról. Ennek februártól lett meg az eredménye, azóta lassan, de biztosan nőnek a sertésárak.
Ezért az 1,1 százalékos éves drágulás kissé félrevezetően mutatja a mostani helyzetet – összegezte Éder. A jelenlegi árkorrekció azonban nem elegendő a tenyésztők korábban felhalmozott veszteségeinek teljes fedezésére, ezért további állománycsökkenés sem zárható ki. Ennek eredményeképp hamarosan hárommillió alá olvadhat a hazai sertésállomány – vélekedett az elnök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >A GKI 2025-ben 2-2,5%-os gazdasági növekedést vár
A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2025-re 2-2,5%-os GDP-növekedést prognosztizál, amely a…
Tovább olvasom >