A hazai libatermelésnek a nemesítés erősítése és az együttműködések elmélyítése adhat lendületet
A múlt évben indult rekordhosszúságúra nyúlt madárinfluenza-járvány ellenére sem lesz hiány az idén a libahúsból és a hízott libamájból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint a belső fogyasztást és az exportpiacokat is ki tudják szolgálni az ágazat szereplői kiváló minőségű magyar libahússal.

(Fotó: Pixabay)
A múlt év őszén indult és az idén májusig áthúzódó madárinfluenza-járvány alaposan megtépázta a hazai baromfiállományt, áruhiánytól azonban ebben az évben sem kell lemondaniuk a magyar fogyasztóknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint az elmúlt évtizedek leghosszabb járványának eredményeként a hízott libaállományban 20 százalékos kiesést voltak kénytelenek elkönyvelni az ágazat szereplői, a húshasznosítású liba esetében azonban csupán négy százalékos volt a csökkenés ebben az időszakban. Mindez jórészt annak köszönhető, hogy a pecsenyeliba „szezonja” a járvány lecsengését követően indult el, így a termelést sem érintette túlzott mértékben a betegség.
A hazánkban megtermelt libahús és hízott libamáj elsősorban a külpiacokra kerül
A hazai fogyasztás elenyésző mennyiségű, hozzávetőlegesen fejenként évi egy kilogramm libahúst fogyasztanak a magyarok. Ebben a mennyiségben egyébként az elmúlt években sem volt változás. A liba ünnepi ételként van számontartva a magyar gasztronómiában, ráadásul a baromfik közül a libahúst a legnehezebb jól elkészíteni. Ráadásul a fiatal generáció egyre inkább a könnyen és gyorsan elkészíthető ételek irányába nyitott.
A legtöbb pecsenyelibát hagyományosan a német nyelvterületre szállítják a hazai feldolgozók
Az utóbbi években különösen nagy nyomást helyez a piacainkra a lengyel liba térnyerése, amely egyre nagyobb teret hódít magának Európában. A libamáj exportnak nagy lendületet adott, hogy Izraelben betiltották a tömést, így a magyar kóser libamáj iránt is megnőtt a kereslet. Jelenleg hazánk látja el a világ zsidó közösségeit hízott libamájjal. Az ágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú lenne a hazai nemesítés erősítése és az együttműködések javítása. Csak így veheti fel a versenyt a lengyel áruval a magyar liba és őrizheti meg pozícióját az export piacokon.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Növekedési pályán az ökológiai gazdálkodás, már stabilan 300 ezer hektár fölött az ökoterület nagysága
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Eredményes volt az aszály elleni védekezés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nagy István: 2030-ra Európa dobogósa lesz a magyar agrárium
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Költési trendek az ünnepi szezonban: a megfizethető ajándékok, az élmények és a prémium élelmiszerek kerülnek előtérbe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Meglepő fordulat az eMAG-on: idén karácsonyra többen rendelnek részletre PC-t, mint hűtőszekrényt
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Egyetlen nap kellett, hogy a vegánok ne tűnjenek többé hippiknek – ilyen volt a Vegan Summit Budapest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
