A hazai kereskedelem egyik legnagyobb alakja távozott

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 25. 11:35

Több ezren vettek végső búcsút Csepeli Lajostól, és nyilvánították ki részvétüket a Tiszaligeti Tiszavirág Sportcsarnokban megtartott gyászszertartáson. Utolsó útjára, a szolnoki temető közéleti parcellájához a család és a szűk baráti köre kísérte. A CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági elnökének, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatójának, a szövetkezeti gondolat elkötelezett hívének távozása hatalmas veszteség a kereskedelem és az egész magyar gazdaság számára.

Csepeli Lajos_gyászfoto

Csepeli Lajos 1955. október 05-én látta meg a napvilágot a Baranya megyei Kémesen egy három gyermekes család elsőszülött fiaként. A pécsi középiskolai évek után a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd a Marx Károly Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait.
1977-től tanárként, illetve a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalatnál dolgozott, majd 1980-tól a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola új, szolnoki tagozatán vállalt tanári- és kollégiumvezetői állást.
Már főiskola igazgató-helyettesként került kapcsolatba a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ-el, melynek 1986-tól igazgatósági tagja, illetve külsős szaktanácsadója lett. 1989-ben az oktatásról a gyakorlatra váltott: ipari felvásárlásért felelős főosztályvezetőként kezdett dolgozni az ÁFÉSZ-nél. Itt 1990-től elnökhelyettesi, 1995-től elnöki-, a COOP Szolnok Zrt. 2001-es megalakulása óta pedig elnök-vezérigazgatói tisztséget töltött be. Irányítása alatt a cég többször megduplázta eredeti méretét, így a szövetkezetből mára az ország 9 megyéjére kiterjedő, 143 üzletet és két sütőipari telephelyet üzemeltető, modern kereskedelmi vállalat vált.
Igazgatósági tagként a COOP rendszer kialakításának egyik vezéralakja volt országos (CO-OP Hungary Zrt.) és regionális (Tisza-COOP Zrt.) szinten is. Az 1995-ben alapított CO-OP Hungary Zrt. elnöki tisztségére 2007-ben választották meg.
Vezetőként a konstruktív kompromisszum keresés jellemezte. Gyakran idézte mottóját a siker kulcsáról: „Tudás, bátorság és szerencse.” Nyílt, őszinte, közvetlen személyisége és kivételes odaadása példaként szolgált generációk számára. Számos jelentős ügy élére állva a COOP Gazdasági Csoportot nem csak az egyik legsikeresebb üzletlánccá, de fontos társadalmi tényezővé is tette. Elnöksége alatt a Coop Rally a hazai termékek első számú seregszemléjévé vált, valamint megalakult a Coop Segély Alapítvány is, amelyen keresztül a rászoruló gyermekeket és bajba jutott honfitársainkat támogatja a cégcsoport. Szenvedélyesen szerette és követte a sporteseményeket, különösen büszke volt arra, hogy 6 éves korától szurkolt a Ferencváros labdarúgó csapatának. Sport- és hazaszeretete nem kis szerepet játszott abban, hogy a COOP a Magyar Olimpiai Csapat Gyémánt fokozatú támogatója. Szoros, baráti kapcsolatot ápolt az olimpikonokkal és a sportolókkal.
Több szakmai díj után 2005-ben Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíjjal, 2008-ban pedig a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Közéleti szerepvállalásáért Szolnok városa Ezüst Pelikán Díjjal jutalmazta. Elnöke volt a Szolnok Város Jövőjéért Alapítványnak, 2016-tól pedig a katedrára is visszatért a Szolnoki Főiskolából átalakult Pallasz Athéné Egyetem tanáraként.
Feleségével 34 éve élt harmonikus házasságban, két felnőtt lánya, és két óvodáskorú unokája van.
Csepeli Lajos a hazai kereskedelem egyik legnagyobb alakja volt, távozása hatalmas veszteség a szakma és az egész magyar gazdasági élet számára. Ám felbecsülhetetlen értékű szellemi öröksége, életművének óriási hagyatéka tovább él és hosszú időre meghatározza az általa pályára állított cégek sikeres fejlődését.

Kapcsolódó cikkeink