A harmadik, kevésbé vonzó alternatíva döntésre inspirálja a habozókat
Amikor a vásárló egy döntési kényszerrel szembesül, egy viszonylag taszító lehetőség megkönnyíti a döntést és az ehhez legjobban hasonlító jobb áru mellett dönt.
Vajon mi történik a
vásárlók agyában, amikor nehéz
döntéseket hoznak? Mit tehetnek a kereskedők, hogy
könnyebbé tegyék a választást a
fogyasztók számára? – ezekre a kérdésekre
kereste a választ Akshay Rao – a Minnesotai Egyetem marketing
professzora. Rao professzor és munkatársai önkéntesek
agyát vizsgálták döntéshozás
közben. A harmadik választási lehetőség
jelenléte általában növelte az ehhez
hasonló, de jobb lehetőség választását.
Két, nagyjából egyenlő mértékben
vonzó választási lehetőség közötti
döntés során a vizsgált személyek
ingerültsége volt megfigyelhető a döntéshozás
nehézsége miatt. A harmadik lehetőség jelenléte
könnyebbé és viszonylag kellemesebbé teszi
a döntést.
„A feltételezéseinket
képalkotóval – funkcionális MRI vizsgálatokkal
– bizonyítottuk. Amikor a vásárlók a
három lehetőség közül választottak,
az amygdalában aktivitás csökkenést
tapasztaltunk. Ez az agynak egy olyan területe, amely a negatív
érzelmekhez kapcsolódik. Az alanyok láthatólag
egyszerűbb döntési folyamatokat használtak – a
két dolog közötti döntésnél
tapasztalható – összetett feldolgozási folyamat
helyett” – mondta Rao professzor.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >