A hamburgeradóból rendezhetik az orvosok béremelését

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 01. 12:20

A kormány úgy döntött, hogy térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoz létre – közölte be Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár a kabinet által elfogadott Semmelweis Tervet ismertető sajtótájékoztatón.

A Hírszerző beszámolója szerint a hamburgeradóról szólva Szócska Miklós úgy fogalmazott: már modellezik a népegészségügyi termékdíj formáit, de “nagy valószínűséggel lesz ilyen”.

A Semmelweis Terv 133 oldalas szakmai koncepciója a forrásteremtés lehetséges eszközei között említi meg az “új, népegészségügyi termékdíj bevezetését”. Az új adónem “az ismerten, illetve bizonyítottan egészségkárosodást okozó élvezeti táplálkozási cikkek vonatkozásában” kerülhet bevezetésre. A dokumentum szerint “e bevételek elsősorban a prevenció és egészségfejlesztés területére kerülhetnek”. A szakmai anyag (amelyet a kormány tegnapi ülésén fogadtak el) azzal számol, hogy a népegészségügyi termékdíj, közismertebb nevén hamburgeradó bevezetése 2012 első félévében indulhat el.

Alternatív forrásokat kell az egészségügyi humánerőforrás-krízis kezelésére fordítani. Ilyen alternatív forrást teremt a népegészségügyi termékdíj bevezetése – fogalmaz egy másik helyen az anyag. Vagyis részben a hamburgeradóból valósulhat meg az orvosi bérek rendezése – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink