A Hajdúsági házi kenyér lett az év legjobb búzakenyere
Az idei év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerét választotta a szakmai zsűri. Az ítészek a kétfordulós verseny keretében az Év Innovatív kenyerét is kiválasztották, mely a Hel Pékség Kft. Rozmaringos burgonyás kenyere lett.
A Magyar Pékszövetség IX. Kenyérversenyének első helyezett kenyereit és gyártóit mutatták be tegnap a Parlamentben.
A Szövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. A koronavírus járvány okozta nehézségek közt is félszáz kenyeret neveztek a pékek, ami jól mutatja elkötelezettségüket, jövőbe vetett hitüket, bizalmukat és nem utolsó sorban szakmaiságukat, hogy a kiszámíthatatlan időszakban is energiát fektettek termékfejlesztésre.
Sokáig bizonytalan volt, hogy meg tudja-e rendezni idei versenyét a Pékszövetség, de végül a veszélyhelyzet feloldásával erre lehetőség nyílt. Köszönet illeti a pékeket, hogy viszonylag rövid jelentkezési határidő ellenére is kiváló minőségű, igényes termékekkel neveztek. A kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és nyolcat az Innovatív kategóriában.
A verseny hagyományos kategóriája, az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegre. A Szent István napi kenyér címet idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere nyerte.
Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások, instagram barát megjelenés és a legfontosabb, az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket. Az Év Innovatív kenyere a solymári Hel Pékség Kft. Rozmaringos, burgonyás kenyere lett. A rozmaringos burgonyás cipó 48 órás lépcsős kovásszal készült, főtt burgonyával és friss rozmaringgal.
A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyéről:
Kilencedik éve hirdeti meg szakmai versenyét a Magyar Pékszövetség, melynek célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka.
Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában – ami igen népszerű volt a versenyzők körében – gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek, ami az Szent István napi kenyér esetében 500 ezer forintot, az Innovatív kenyér esetében 300 ezer forintot jelent.
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.
Kapcsolódó cikkeink
Lehullt a lepel az idei Szent István napi kenyérről
Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei…
Tovább olvasom >Rekordszámú nevezés érkezett a XIII. Szent István napi Kenyérversenyre
Idén érkezett a legtöbb termék a Magyar Pékszövetség által 13.…
Tovább olvasom >Így zárult a Magyar Pékszövetség kenyérversenye
A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >