A gyorsételek rontják az iskolai teljesítményt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 07. 26. 10:28

Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint a gyerekek által elfogyasztott gyorsételek mennyisége kihat a tanulmányi eredményeikre is – tudtuk meg „angol tudósoktól”. – Megállapították, hogy minél gyakrabban evett valaki ötödikes korában gyorséttermi ételeket, nyolcadikosként annál rosszabb eredményeket ért el bizonyos tárgyakból.

boy sitting at a table in front of snacks

Amint azt a kutatást vezető Kelly Purtell elmondta, a legtöbb gyorsételt fogyasztók átlagosan húsz százalékkal teljesítettek rosszabbul, mint azok, akik egyáltalán nem ettek ilyen ételeket. Kifejtette, hogy a gyorsételek fogyasztását már eddig is összefüggésbe hozták a gyerekkori elhízással, ám minden jel arra utal, hogy nem ez az egyedüli káros következmény.

A kutatás során 11 740 diákot kísértek figyelemmel, akiket olvasásból, matematikából és természettudományokból teszteltek mind ötödikes, mind nyolcadikos korukban – emellett ötödikesként még egy étkezési szokásokról érdeklődő kérdőívet is kitöltettek velük. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekeknek kevesebb, mint egyharmada nem fogyasztott gyorsételt a teszt kitöltése előtti héten, tíz százalék minden nap evett ilyet, másik tíz százalék hetente 4-6 alkalommal, a gyerekeknek alig több mint fele pedig a tesztet megelőző héten 1-3 alkalommal evett gyorsételt.

A vizsgálatból kiderült, hogy akik heti 4-6 alkalommal kaptak gyorséttermi ételt, látványosan rosszabbul teljesítettek mindhárom fenti területen azokhoz képest, akik a felmérést megelőző héten egyáltalán nem ettek ilyen jellegű ételt, miközben azok, akik hetente csak 1-3 alkalommal fogyasztottak gyorsételt, csupán egy tárgyban bizonyultak gyengébbnek, méghozzá a matematikában.

Amint azt Purtell kifejtette, nem az a cél, hogy a gyerekek soha, semmilyen körülmények között ne kapjanak gyorsételt, hanem az, hogy minél ritkábban kerüljön erre sor, hiszen a fenti következmények mellett ezek az ételek egyéb negatívumokkal is járnak, mivel számos fontos tápanyagot – mint amilyen például a vas – nélkülöznek, míg zsírban és cukorban igen gazdagok.

Kapcsolódó cikkeink