A gyorsételek rontják az iskolai teljesítményt
Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint a gyerekek által elfogyasztott gyorsételek mennyisége kihat a tanulmányi eredményeikre is – tudtuk meg „angol tudósoktól”. – Megállapították, hogy minél gyakrabban evett valaki ötödikes korában gyorséttermi ételeket, nyolcadikosként annál rosszabb eredményeket ért el bizonyos tárgyakból.

boy sitting at a table in front of snacks
Amint azt a kutatást vezető Kelly Purtell elmondta, a legtöbb gyorsételt fogyasztók átlagosan húsz százalékkal teljesítettek rosszabbul, mint azok, akik egyáltalán nem ettek ilyen ételeket. Kifejtette, hogy a gyorsételek fogyasztását már eddig is összefüggésbe hozták a gyerekkori elhízással, ám minden jel arra utal, hogy nem ez az egyedüli káros következmény.
A kutatás során 11 740 diákot kísértek figyelemmel, akiket olvasásból, matematikából és természettudományokból teszteltek mind ötödikes, mind nyolcadikos korukban – emellett ötödikesként még egy étkezési szokásokról érdeklődő kérdőívet is kitöltettek velük. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekeknek kevesebb, mint egyharmada nem fogyasztott gyorsételt a teszt kitöltése előtti héten, tíz százalék minden nap evett ilyet, másik tíz százalék hetente 4-6 alkalommal, a gyerekeknek alig több mint fele pedig a tesztet megelőző héten 1-3 alkalommal evett gyorsételt.
A vizsgálatból kiderült, hogy akik heti 4-6 alkalommal kaptak gyorséttermi ételt, látványosan rosszabbul teljesítettek mindhárom fenti területen azokhoz képest, akik a felmérést megelőző héten egyáltalán nem ettek ilyen jellegű ételt, miközben azok, akik hetente csak 1-3 alkalommal fogyasztottak gyorsételt, csupán egy tárgyban bizonyultak gyengébbnek, méghozzá a matematikában.
Amint azt Purtell kifejtette, nem az a cél, hogy a gyerekek soha, semmilyen körülmények között ne kapjanak gyorsételt, hanem az, hogy minél ritkábban kerüljön erre sor, hiszen a fenti következmények mellett ezek az ételek egyéb negatívumokkal is járnak, mivel számos fontos tápanyagot – mint amilyen például a vas – nélkülöznek, míg zsírban és cukorban igen gazdagok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >ÖRT-NMHH Minikonferencia: Merre tovább influenszer reklámozás?
Milyen szabályok vonatkoznak ma az influenszerekre? Hol húzódnak az etikai…
Tovább olvasom >Bővül az ALDI app: ezentúl kuponok is elérhetők
Újabb mérföldkőhöz érkezett az ALDI applikáció. A vásárlók mostantól bármely…
Tovább olvasom >