A gyönge repcetermés miatt drágulhat a margarin és az étolaj

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 18. 12:20

Részben a kevés tavaszi csapadék miatt az Európai Unió idei repcetermése a három éve legalacsonyabb szintre, 19,5 millió tonnára csökkenhet a tavalyi 20,59 millió tonnáról – vélte a hamburgi székhelyű Oil World mezőgazdasági kutatóintézet egyik szakértője kedden.

Az intézet áprilisban még 20,13 millió tonna repcetermésre számított, az újabb jelentések szerint azonban a korábban becsültnél is nagyobb volt a téli kifagyás, és komolyabb károkat okozott a tavaszi szárazság is – írta az MTI. Az EU-ban eddig legnagyobb repcetermesztőnek számító Németország az idén valószínűleg a második helyre csúszik vissza, és Franciaország lesz az éllovas.

Németország idei repcetermése a legújabb becslések szerint ugyanis 4,75 millió tonnára esik a tavalyi 5,75 millió tonnáról. A francia termés ugyanakkor 4,82 millió tonnáról 5,10 millió tonnára nőhet. A harmadik legnagyobb repcetermesztő Nagy-Britannia terméskilátásai kedvezőek, várhatóan 2,38 millió tonna repcét takarítanak be a tavalyi 2,23 millió tonna után. Az országlistán negyedik helyen álló Lengyelországot komolyan sújtja a szárazság. Emiatt az ottani termés a legújabb becslések szerint 1,8 millió tonnára esik a tavalyi 2,08 millió tonnáról. A repcéből étolaj- és bioüzemanyag-adalék készül.


Így szinte biztos, hogy a tavalyi után az idén sem lesz olcsóbb az étolaj, a margarin. A repceolajat ugyanis Európában e két termék előállítására használják leginkább az élelmiszeriparban. Magyarországon a repceolajat inkább margarinként fogyasztjuk, mert sütésre a napraforgó olaját kedvelik a háziasszonyok – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink