A gyenge forinton lovagolnak az exportőrök

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 06. 19:53

Az előző év azonos időszakához képest augusztusban nyolc százalékkal bővült a kivitel és a behozatal értéke. A KSH előzetes adatai szerint az elmúlt két hónap export- és importértékének mérséklődését követően az augusztusi külkereskedelmi termékforgalom már markáns növekedést mutat.

Az idei év augusztusában – első becslés szerint – a kivitel értéke 1747 milliárd forintot, a behozatalé 1613 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva mind a kivitel, mind a behozatal 13 százalékkal nőtt 2010 augusztusához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg az év nyolcadik hónapjában 134 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 11 milliárd forintos javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest. 2011. január–augusztusban – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 14 150 milliárd forint, a behozatalé 12 883 milliárd forint volt. A kivitel euróértéke 16, a behozatalé 14 százalékkal emelkedett.

Az előző hónapban egyébként az élelmiszerek, italok, dohánytermékek export- és importvolumene három, illetve tíz százalékkal bővült. A kivitel volumene áprilistól némileg alatta maradt, a behozatalé júniustól még valamelyest meghaladta a bázisszintet. Az árufőcsoport exportjában legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény kivitelének volumene tíz, a zöldségféléé és gyümölcsé három százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. Dinamikusan növekedett az élő állat, a tea, kakaó, fűszer export-, illetve a hús és húskészítmény importvolumene.

Kapcsolódó cikkeink