A gyenge forint javíthatja a külföldi turizmust a Balatonon

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 28. 00:00

A balatoni szezon a tavalyihoz hasonló belföldi érdeklődésre, és – ha a valutaárfolyam a beutazó turizmus szempontjából kedvező marad – valamivel több külföldi vendégre számít – jelentette ki a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

Rosta Sándor szerint a tavalyi válság hatására 7-8 százalékos visszaesést mutató balatoni vendégforgalom idén már nem csökken tovább. Az első negyedév turistaforgalmának alakulása, és az idei szezonra történő előfoglalások száma is ezt a várakozást támasztja alá, miközben a szállodák egyedi tapasztalatai teljesen eltérő képet mutatnak, fekvésüktől, szolgáltatásaik minőségétől és áraiktól függően.
Az elmúlt években ismét nőtt az érdeklődés azon magánszálláshelyek iránt, amelyek lépést tartanak a növekvő minőségi igényekkel, illetve a szállodai szolgáltatások fejlődésével. A balatoni "Zimmerferik" ma már a 72 ezer kereskedelemi férőhely közel duplájával, 130 ezer regisztrált férőhellyel rendelkeznek.
Rosta szerint az egyre komolyabb piacot jelentő magánszálláshelyek iránt idén sem csökken az érdeklődés, miközben vendégforgalmuk pontos regisztrálása továbbra sincs megoldva. A balatoni feketegazdaság kifehérítése kedvezően módosítaná a statisztikákat, megmutatva az üdülőrégió tényleges súlyát. Legszerényebb becslések szerint is a magánszálláshelyek forgalmának 25-30 százaléka fekete.
Az üdülőrégióban tavaly a legtöbb vendéget Siófokon, majd Hévízen regisztrálták. Ez a sorrend azonban megváltozik, ha a vendégéjszaka-számot nézzük, mivel Hévízen hosszabb volt a vendégek tartózkodási ideje. A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító települések között van még Balatonfüred, Balatonszemes, Keszthely és Zalakaros. Míg a vendéglétszám az élenjáró települések többségében csökkent, akadtak olyanok – egyebek közt Zalakaros, Balatonszemes, Zánka – ahol a válság ellenére is nőtt a turistaforgalom.
Tavaly – partszakaszonként eltérően – a Balatonhoz érkező vendégek 67-76 százalékát tették ki a hazai turisták. A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezett, de sok volt a lengyel és az orosz vendég is. Egyre többen érkeznek a szomszédos országokból. Különösen figyelemre méltó, hogy a Szlovákiából Balatonra utazók száma tavaly 40 százalékkal nőtt – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink