A GVH tisztázza, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között
A vendéglátóhelyek egyre gyakrabban alkalmazzák a szervizdíjat, amelyet szabadon határozhatnak meg, de kötelezően fel kell tüntetniük az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője, Horváth Bálint az InfoRádióban elmondta, hogy a szervizdíj kizárólag a dolgozók bérére fordítható, és nemcsak az adott felszolgálót, hanem az étterem összes dolgozóját megilleti.

Nem mindegy, miként tüntetjük fel
A szervizdíj előnye, hogy kedvezményes adózásával hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. Ugyanakkor nem opcionális, tehát a vendégeknek meg kell fizetniük. Ezzel szemben a borravaló önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét a vendég határozza meg, és amelyet közvetlenül a felszolgálónak érdemes átadni, hogy az adó- és járulékmentes maradjon.
Fontos, hogy a borravaló átadása során figyeljünk arra, hogyan juttatjuk el a felszolgálónak, mivel ha a munkáltató dönt a sorsáról, vagy a számla végösszegével együtt fizetik, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik.
Kapcsolódó cikkeink
Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >Versenyhivatali eljárás indult a Decathlon magyarországi cége ellen
A GVH szerint megtévesztő árak, valótlan akciók és félrevezető készletinformációk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Tízmilliók egy nyitófüllel – elindult a XIXO történetének legnagyobb nyereményjátéka
Idén nyáron minden eddiginél nagyobb dobásra készül a XIXO: elindult…
Tovább olvasom >Auchan Placc újratöltve – friss kínálat és megfizethető árak az EFOTT-on!
Már harmadik éve nyitja meg kapuit az Auchan Placc az…
Tovább olvasom >