A GVH tisztázza, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között
A vendéglátóhelyek egyre gyakrabban alkalmazzák a szervizdíjat, amelyet szabadon határozhatnak meg, de kötelezően fel kell tüntetniük az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője, Horváth Bálint az InfoRádióban elmondta, hogy a szervizdíj kizárólag a dolgozók bérére fordítható, és nemcsak az adott felszolgálót, hanem az étterem összes dolgozóját megilleti.
A szervizdíj előnye, hogy kedvezményes adózásával hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. Ugyanakkor nem opcionális, tehát a vendégeknek meg kell fizetniük. Ezzel szemben a borravaló önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét a vendég határozza meg, és amelyet közvetlenül a felszolgálónak érdemes átadni, hogy az adó- és járulékmentes maradjon.
Fontos, hogy a borravaló átadása során figyeljünk arra, hogyan juttatjuk el a felszolgálónak, mivel ha a munkáltató dönt a sorsáról, vagy a számla végösszegével együtt fizetik, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik.
Kapcsolódó cikkeink
A GVH segít, hogy a Black Friday időszakában se érjen senkit kellemetlen meglepetés
Már javában dübörög a Black Friday, a boltok és webshopok…
Tovább olvasom >A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Összehangolt európai fellépés a Temu-val szemben
Az európai uniós fogyasztóvédelmi hatóságokat, köztük a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH)…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar családi vállalkozások együttműködésbe fektetnek, nem a generációváltásba
A ma Magyarországon működő 515 ezer társas vállalkozás több, mint…
Tovább olvasom >Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >