A GVH tisztázza, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között
A vendéglátóhelyek egyre gyakrabban alkalmazzák a szervizdíjat, amelyet szabadon határozhatnak meg, de kötelezően fel kell tüntetniük az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője, Horváth Bálint az InfoRádióban elmondta, hogy a szervizdíj kizárólag a dolgozók bérére fordítható, és nemcsak az adott felszolgálót, hanem az étterem összes dolgozóját megilleti.
A szervizdíj előnye, hogy kedvezményes adózásával hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. Ugyanakkor nem opcionális, tehát a vendégeknek meg kell fizetniük. Ezzel szemben a borravaló önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét a vendég határozza meg, és amelyet közvetlenül a felszolgálónak érdemes átadni, hogy az adó- és járulékmentes maradjon.
Fontos, hogy a borravaló átadása során figyeljünk arra, hogyan juttatjuk el a felszolgálónak, mivel ha a munkáltató dönt a sorsáról, vagy a számla végösszegével együtt fizetik, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik.
Kapcsolódó cikkeink
GVH: Az online Árfigyelő bővítésének piacélénkítő hatása van
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszer piacélénkítő…
Tovább olvasom >Döntött a GVH: a Wizz Air több ezer utasnak fizet visszatérítést
Megtévesztette utasait a Wizz Air, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a…
Tovább olvasom >Alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH
Újabb lépéseket tesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áremelkedések visszaszorítása…
Tovább olvasom >További cikkeink
Év promóciója 2025 verseny, felhívás és nevezés
A Trade magazin ismét versenyt hirdet az FMCG-szektor szereplői között…
Tovább olvasom >Működne Magyarországon a boltok elleni bojkott?
Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott az a közösségi…
Tovább olvasom >Nem nyitott üzletet Nyíregyházán a Mere, törölték a nyilvántartásból
Bár korábban bejelentették, hogy a spártai spórolásáról ismert orosz diszkontlánc,…
Tovább olvasom >