A GVH tisztázza, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 08. 20. 12:03

A vendéglátóhelyek egyre gyakrabban alkalmazzák a szervizdíjat, amelyet szabadon határozhatnak meg, de kötelezően fel kell tüntetniük az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője, Horváth Bálint az InfoRádióban elmondta, hogy a szervizdíj kizárólag a dolgozók bérére fordítható, és nemcsak az adott felszolgálót, hanem az étterem összes dolgozóját megilleti.

Nem mindegy, miként tüntetjük fel

A szervizdíj előnye, hogy kedvezményes adózásával hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. Ugyanakkor nem opcionális, tehát a vendégeknek meg kell fizetniük. Ezzel szemben a borravaló önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét a vendég határozza meg, és amelyet közvetlenül a felszolgálónak érdemes átadni, hogy az adó- és járulékmentes maradjon.

Fontos, hogy a borravaló átadása során figyeljünk arra, hogyan juttatjuk el a felszolgálónak, mivel ha a munkáltató dönt a sorsáról, vagy a számla végösszegével együtt fizetik, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik.

Kapcsolódó cikkeink