A GVH jóvátételre kötelezte a Wish-t

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 21. 09:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta az egyik legnagyobb nemzetközi e-kereskedelmi piactér, a Wish-el szemben 2021-ben indított vizsgálatát. A platform működtetője összetett jóvátételi csomagot – benne az érintett, mintegy 100-150 ezer fogyasztó pénzügyi kompenzálását – vállalta, hogy elkerülhesse a bírságot – derül ki a GVH közleményéből.

Megtévesztették a fogyasztókat

A GVH azért vizsgálta a platformot, mert felmerült a gyanú, hogy a platform üzemeltetője „nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a platform ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során”. A hatóság gyanúja szerint a piactéren áruló kereskedők bizonyos árai valótlanok lehettek, egyes termékeket irreálisan nagy kedvezménnyel és hamis állításokkal hirdettek, a fogyasztókat pedig visszaszámláló óra sürgette egyes „azonnali ajánlatok” elfogadására.

A kaliforniai központú platform és európai működtetője az eljárás során komplex jóvátételi csomagot ajánlottak fel a feltárult, kifogásolható gyakorlatok orvoslására A vállalások keretében a 1500 forintos jóvátételt (kreditjóváírást) kap minden magyar felhasználó, aki az azonnali ajánlatra kattintva vásárolt a platformon 2021-ben.

A jóvátétel 100-150 ezer fogyasztót érint.

Kapcsolódó cikkeink