A GVH engedélyezte a Miskolci Tejüzem eladását

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 07. 11:15

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. (Naszálytej) megvásárolja a felszámolás alatt álló Minna Tejipari Zrt. Miskolci Tejüzemét alkotó vállalkozásrészeket, azaz az ingatlant a rajta lévő felépítményekkel,az üzem tevékenységéhez kapcsolódó, illetve működéséhez szükséges eszközöket, valamint a „Minna KAUKÁZUSI KEFÍR”, a „MINNA COOL MIX” és a „Minna minden napra” színes ábrás védjegyeket.

tej-

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy ugyan mind a Naszálytej, mind a Miskolci Tejüzem foglalkozik nyerstej feldolgozásával, valamint egyes tejipari termékek előállításával és értékesítésével, azonban a két vállalkozás együttes magyarországi piaci részesedése mindkét árupiacon lényegesen 20% alatt marad, így az összefonódás nem jár horizontális hatással.

A GVH nem azonosított káros vertikális hatást sem, hiszena Szatmári-csoport és a Jászapáti-csoportnyerstej-értékesítésből, valamint a Miskolci Tejüzem és a Naszálytejnyerstej-beszerzésből származó együttes magyarországi részesedése nem éri el a 30%-os mértéket.

Portfólió-hatással csak akkor kellene számolni, ha az egyes tejipari termékcsoportok elkülönült árupiacokat alkotnának. Ekkor a sajt értékesítésévelugyan bővülne a Naszálytej tevékenységi köre, de ezzel együtt sem érné el azt a30%-os mértéket, amely felettkáros portfolió-hatások jelentkezhetnének.
Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

A Naszálytej az összefonódás engedélyezésével egyidejűleg kérelmezte a GVH-nál, hogy megszerzendő irányítási jogait már a GVH döntése előtt is gyakorolhassa a felszámolás alatt álló vállalkozás felett. A GVH e végrehajtási tilalom alóli mentesülési kérelemről azonban nem hozott külön döntést,hiszen az összefonódás engedélyezéséről 15 napon belül döntött,így e kérelem elbírálására nem volt szükség.

Kapcsolódó cikkeink