A grillezés sava-borsa
Végigzongorázták tavaly a fogyasztók az összes lehetőséget, hogy ne kelljen lemondaniuk kedvenc szószaikról, önteteikről és fűszereikről: gazdaságosabb kiszerelések, saját márkák, lefelé váltás. Az idei számok szerint a piac újra növekedni kezdett – a kitörni készülő békeidőben pedig az innovációk száma is újból gyarapodik. Hol ízekben, hol külcsínyben, hol pedig összetételben van újdonság, miközben a márkák marketingben is igyekeznek a ziccereket belőni.
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
Az öntetek, szószok, fűszerek gondos megválasztása jelentősen hozzájárul a grillparti sikeréhez. A tavalyi rekordinfláció mindegyik piacon visszavetette a mennyiségi eladásokat, de más-más mértékben. A dresszingpiac 2023-as trendjeit Szűcs-Bundik Tímea, az Unilever Magyarország Kft. brand experience managere így foglalja össze:
– Bár a tavalyi, rekordmagasságú infláció hatása megmutatkozott a volumenek visszaesésében, arányait tekintve azonban határozottan kisebb a mennyiségi csökkenés az infláció mértékéhez képest. Ez is azt igazolja, hogy a háztartások alapvető élelmiszereivé váltak a dresszingek. Az áremelések következményeként a piac értékben továbbra is dinamikusan növekedett, az előző évekhez hasonlóan 2023-ban is dupla számjegyű emelkedést realizált minden szegmensben. Az év második felére az infláció mérséklődött, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a volumenvisszaesés üteme is. Az értékbeli növekedés ekkorra lelassult, elmaradtak a további áremelések.
A piac szerkezetéről elmondja, hogy az ismert és kedvelt márkák annak ellenére is tudtak növekedni, hogy jelentősen nőtt a saját márkás termékek forgalma, és a vásárlók nagy része, habár a termékkörről magáról nem mondott le, inkább alacsonyabb árpontú cikkeket választott.
Az értékesítés csatornáit tekintve általánosságban a diszkontok térhódítása tapasztalható, míg számottevő visszaesés a hipermarketek esetében érzékelhető.
Finom ízek jó alapanyagokból
Az Unilever idén tovább erősíti Hellmann’s grillszószai kínálatát az itthon kedvelt ételekhez igazán passzoló ízekkel, árulja el Szűcs-Bundik Tímea.
– Innovációink között szerepel egy uborkás tartárszósz, egy édes chilis szósz, továbbá a hamburgerek töretlen népszerűségét egy pikáns, uborka- és hagymadarabokkal gazdagított burgerszósszal fogjuk támogatni – nyújt betekintést terveikbe. – A Globus szószok új külsőt kapnak 2024-ben: egy, a megszokottnál jóval letisztultabb, fiatalos kinézettel egységesítjük az egész portfóliót, azt sugallva, hogy a fókusz a jó alapanyagon és a finom terméken van.
Folytatva a Globus tavaly megkezdett újrapozicionálását, a Mocskosul finom kampány fókuszában továbbra is az étkezés öröme és fesztelensége áll, a kreatív anyagokon néha újszerűen, néha meglepő módon mutatva az evés igazi élvezetét.
– Ehhez társul a 2024-es év nagy sporteseménye, az UEFA EURO 2024TM, amelynek Globus és Hellmann’s márkáinkkal hivatalos szponzorai vagyunk – emeli ki az Unilever Magyarország Kft. brand experience managere. – Ez a támogatói együttműködés újdonság a hazai és európai élelmiszermárkáink történetében. Az étkezés és a futball közösségépítő erejét egyesítve lehetőséget kapunk kapcsolatba lépni fogyasztók tömegével, akár TV és online médiában, akár a lelátókon és a szurkolói zónákban. A bajnokságot megelőzően és az esemény alatt márkáinkat számos, különböző típusú bolti megjelenéssel támogatjuk, illetve nagy volumenű nyereményjátékot szervezünk.
Újra lendületben
A nedves ételízesítők különféle típusainak eladásaiban 2023 jellemzően pár százalékos csökkenést hozott csak mennyiségben, kivéve a mustárt, ahol jelentősebb a visszaesés, jelzi Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. marketingigazgatója.
– Az Univer azonban a márkaértékesítések közül kiemelkedett; jelentős növekedést ért el a majonéz és a ketchup kategóriákban, miközben a mustárpiacon is megtartotta pozícióját – szögezi le. – A PL szegmens inkább stagnált a majonézt, mustárt és ketchupot tekintve. Bár a melegebb hónapokban élénk volt a kategóriák forgalma, az év végére ez a lendület alábbhagyott. Az Univer termékek első kéthavi forgalma meghaladja a bázist. Habár manapság különösen nehéz bármit is pontosan megjósolni, azért bízunk benne, hogy az év előrehaladtával ez a lendület megmarad.
Bár a kiszerelések terén a kereslet a jobb ár-érték arány miatt néhány éve kissé eltolódott a nagyobb méretű csomagolások felé, minden kiszerelésnek és töltőtömegnek megvan a saját vásárlói rétege, jelenti ki Bazsó Rita.
– Fogyasztóink továbbra is egyaránt kedvelik a tubusos és közepes méretű flakonjainkat, úgy ahogy a „csepp-se-marad” talpas tasakunkat, és a legnagyobb, közel egykilós kiszereléseinket is. A töltőtömeg választása gyakran az alkalomtól is függ, hiszen ünnepek közeledtével vagy nyári grillezéseknél a fogyasztók hajlamosak nagyobb egységeket vásárolni – ecseteli az Univer Product Zrt. marketingigazgatója.
Egy sikeres márkakiterjesztés
Az Univernél az elmúlt időszak fókuszában az Erős Pista állt. Sikeresen kombinálták ezt olyan alapvető termékeikkel, mint a majonéz, ketchup és fokhagymakrém. Sőt, nem csupán saját termékeikbe használták fel, hanem olyan gyártói együttműködéseket is kialakítottak, amelynek eredményeként ma már a polcokon található Erős Pistás csipetke, sertésmájas és vetőmag, szezonban pedig szaloncukor. Sőt a legnagyobb gyorséttermi lánc burgereit is „megPistázták”. És mindez csak a kezdet: számos további fejlesztés várható a közeljövőben ezen a vonalon.
– Folyamatosan alakítjuk és finomítjuk a kommunikációs csatornákat, a megjelenési lehetőségeket és a platformokat is – beszél a marketingmunkájukról Bazsó Rita. – Az eszközök terén mindig nyitottak vagyunk az újdonságokra, és keressük azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével közelebb hozhatjuk márkánkat az adott célközönséghez. Az online tér az egyik legfőbb csatorna, melynek ereje és lehetőségeinek tárháza kifogyhatatlan. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a hagyományos eszközöket sem. És kiemelten fontos a trade marketing is, hiszen a trade eszközeivel a boltokban közvetlenül befolyásolhatjuk a vásárlókat.
Egyre keresettebbek a BBQ-termékek
A Koch’s Torma Kft. mindenképp jobb grillszezonra számít a tavalyinál. A piaci trendekről Bódis Zsolt és Mika Gábor key account managerek nyilatkoztak lapunknak.
– BBQ kategóriában látható a nagyobb növekedés, mivel folyamatos a kategória szélesítése gyártói oldalról – mondja Bódis Zsolt. – Az ilyen termékeket vásárlóknál nem tapasztalható a lefelé vásárlás, hiszen nálunk a kiemelkedő minőséghez megfizethető fogyasztói ár társul. Megfigyeléseink szerint a saját márkás terméknél a vevők nagy része szintén inkább már a minőséget keresi, bár továbbra is fontos számukra a megfizethető ár.
A cég több új termékkel is készül a 2024-es szezonra. Ilyen például az új KOCH’s Zöldfűszeres salátaöntet, illetve a paradicsomos ízvilágot kedvelők számára kifejlesztett KOCH’s Grillissimo és KOCH’s Diablo paradicsomos szószok. Mindezek mellett ezentúl már a szortimentjükbe tartoznak anyacégük, a Develey tasakos, folyékony pácai, illetve az új AIKO termékcsalád, amely a távol-keleti konyha kedvelőit célozza innovatív termékválasztékával.
– Egyelőre az eddigi marketingstratégiánk jónak bizonyult, de fontos, hogy ennek ellenére az új ötletekre lehetőségekre mind-mind fogékonyak legyünk ATL- és BTL-vonalakon egyaránt, hiszen nem stagnálni, hanem továbbra is fejlődni, erősödni szeretnénk – jelenti ki Mika Gábor.
Nehéz versenyezni a PL-lel
Hegedűs Zoltán, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatója úgy jósolja, hogy a tavalyi év után idén újra a hálózatok saját márkás termékei viszik majd a prímet.
– A saját márkás termékek két-két és félszer olcsóbb polci árával nem lehet vitatkozni, azt veszik le a polcról tízből kilencen – állapítja meg Hegedűs Zoltán. – Ezek árát a láncok nem is engedik igazán emelni, és a márkatermékek eladásaival akarják a kieső profitot ellensúlyozni – bár abból meg ilyen árképzéssel alig adnak el. Megalkuvás látszik az árak kialakításában: a visszaesett fogyasztás mellett a termékek előállítási költségei megnövekedtek, de ezeket a gyártó a termék listán tartása érdekében nem érvényesíti, pontosabban nem tudja érvényesíteni jelenleg, mivel mindenki csökkenő árakról beszél! Ez azonban nem így van, mivel sok alapanyag jelentősen drágább lett, vagy legalább ugyanannyiba kerül, mint korábban, nem is szólva a szállítási és bérköltség növekedéséről. Mi próbáljuk olcsóbbá tenni a kiszereléseinket, ahol lehet, így például lemondunk a sokkal drágább cseppmentes kupakról a normál javára, dupla (has-és hát)címke helyett pedig megpróbálunk csak egyet használni.
A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatója úgy érzékeli, hogy a nedves ételízesítő szegmensben a két régi nagy magyar márka és az áruházi saját márka mellett, a tavaly végrehajtott szortimentcsökkentéseket is figyelembe véve, kevésbé ismert gyártók nehezen boldogulnak.
– A mi helyzetünk ennek kapcsán nehéz, és új innovációt is csak saját márkás gyártásban tudunk jelenleg elképzelni – jegyzi meg Hegedűs Zoltán. – Nagyon örülnénk, ha legalább a jelenlegi választékunkat tartani tudnánk. Áruházi tenderekre pályázunk új termékekkel is, de sajnos, ott nagyon kis árréssel lehet csak nyerni, ami jelentős évközi veszéllyel jár, és általában csak nagyobb mennyiségű gyártás után válik rentábilissá. De ha ilyen adódna, az ott „bizonyított” termékeknek elkészítenénk a brand verzióit is.
Nagyban egyre jobban fogy
A „hivatalos” nyári grillszezon időről időre előbb kezdődik és tovább tart: a grillezés lassan beépül a mindennapjainkba, már nem csak a nyárhoz köthető, osztja meg lapunkkal tapasztalatait Csicselyné Biró Henrietta, a Thymos Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója. A grillfűszereik és keverékeik forgalma így tavaly az előző évhez hasonlóan alakult, csak szélesebb intervallumban realizálódott. A fűszerpácok mellett közkedvelt a Pirított hagyma termékük is visszazárható tasakban.
– A korábbi évekhez hasonlóan azt tapasztaltuk tavaly is, hogy a nagyobb és gazdaságosabb kiszerelések még mindig kedveltek és keresettek, Big Pack kiszereléseinkből évről évre több fogy – mondja Csicselyné Biró Henrietta. – A grillezésekhez elsősorban a fűszerkeverékeket és fűszersókat használják, melyek közül a sült csirke, grill és amerikai burgonya fűszersó visszazárható Big Pack csomagolásban is kapható. A nagy kiszerelésű monofűszerek közül egész évben használatos már az őrölt fekete bors és az egész kömény, a majoránnát viszont főleg télen a disznóvágások idején viszik ebben a nagyobb Big Pack kiszerelésben.
A THYMOS termékeket egyre szélesebb körben használják, mivel a vásárlók prémium minőséget kapnak elérhető áron, fogalmazza meg a kereskedelmi igazgató. Innováció tekintetében elsősorban fűszerkeverékeik és a folyékony pácok állnak a fókuszban, mivel ebben a felgyorsult és időhiányos világban egyre fontosabb, hogy ízletesen, gyorsan és egyszerűen tudják a fogyasztók ételeiket elkészíteni.
– A folyamatosan fejlődő világunkban a legtöbben már a social media felületekről tájékozódnak, így egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk mi is a partnereink online felületen alkalmazott hirdetéseire és promócióira. De természetesen nem feledkezünk meg továbbra sem a bolti másodlagos megjelenésekről, a partnereink által kiadott akciós újságok támogatásáról és az általuk szervezett virtuális vásárokról sem – foglalja össze aktivitásaikat Csicselyné Biró Henrietta.
Fűszerpácok felívelőben
Pozitívan zárta a tavalyi évet a Lacikonyha Magyarország fűszer- és fűszerpác-eladásaikat nézve, és ez a grillszezonra különösen igaz.
– Mivel ezek a termékeink rendkívül jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, ezért könnyebben tudtuk az infláció miatti üzleti kihívásokat kezelni, és növekedést értünk el volumen és forgalom tekintetében egyaránt – mondja Czugéber Nóra, a Lacikonyha Magyarország Kft. senior brand managere. – Folyamatosan felülvizsgáljuk és javítjuk termékeink költségszerkezetét. Büszkék vagyunk arra, hogy a tavalyi évben termékeink ár-érték arányát sikerült súlycsökkentés nélkül is tartanunk. Kiemelkedően teljesítő fűszerpácaink széles körű kínálattal, izgalmas ízvilággal egyre több helyen érhetők el – egyik nagy előnyük, hogy nemcsak grillezéshez használhatók, hanem a grillszezonon kívül, az otthoni sütés-főzésben is.
A cég tavaly számos újdonságot vezetett be. Az idei évben a receptek tökéletesítésén, új ízek bevezetésén és a külcsínen párhuzamosan munkálkodnak.
– Fűszereink és fűszerkeverékeink dizájnját az idei évtől teljesen megújítjuk – kezd Czugéber Nóra innovációik ismertetésébe. – Az új csomagolás modernebb, élénkebb külsőt eredményez. Termékek szemszögéből az elmúlt időszakban elsősorban a folyékony fűszerpácok kategóriájának a megújításán dolgoztunk: például mindegyik ilyen termékünk receptjéből kikerült a hozzáadott nátrium-glutamát. Idén egy kifejezetten zöldségek pácolásához kifejlesztett folyékony fűszerpáccal jelentkezünk. A száraz keverékek vonalán pedig 5 új fűszerkeveréket vezettünk be az idei év első felében az Ízmester márka kínálatába 80 g, illetve 100 g kiszerelésekben, amelyek könnyen használható, szórófejes tubusokban kerültek a polcokra.
A cégnél az integrált marketingszemlélet jegyében dolgozták ki az idei évi kommunikációs stratégiájukat. Szeretnék erősíteni márkáik online jelenlétét, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek az együttműködésekre, a felhasználók által generált tartalmak előtérbe helyezésére. A vásárlók aktiválásához pedig nyereményjátékos promóciókat terveznek.
Mentesekkel szélesítik a fogyasztói bázist
A salátáiról ismert Eisberg folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel kiegészítheti a salátakínálatát. A dresszing az egyik legfontosabb ilyen kiegészítő termékük, amely évről évre egyre ígéretesebb értékesítési számokat produkál – a tavalyi év azonban ezt a termékkört is megviselte.
– Az idei év első két hónapjának adatai szerint viszont úgy tűnik, újra magára talált a szegmens – újságolja Szalai Judit, az Eisberg Hungary Kft. értékesítési vezetője. – 2024-re már az inflációs válság előtti, vagy ahhoz közelítő értékesítési eredményeket várunk.
Erre az újbóli fellendülésre innovációval is igyekeznek rásegíteni, tudjuk meg tőle. Ezersziget, cézár, joghurt és francia fokhagymás ízesítésű dresszingjeik tartósítószermentesek és gluténmentesek, de nem laktózmentesek. Eddig egyedül az Oriental olívaolaj, almaecet és borecet alapú öntet képviselte a mentes kategóriát – most ezt a vonalat szeretnék építeni laktóz- és adalékanyag-mentes, vegán salátaolajokkal, hogy új fogyasztói csoportokat hódítsanak meg.
– Idén májusban 3 ízzel debütálnak hidegen sajtolt, természetes salátaolajaink: a tökmagolaj-pörkölt tökmagolaj, a törökmogyoróolaj & pisztáciaolaj, valamint a lime-olajos keverék – jelenti be Szalai Judit. – Alapvetően kényelmi terméknek terveztük őket, ezért 20 ml-es, egyadagos kiszerelésben lesznek elérhetőek.
Az Eisberg márka a minőségéről ismert, így a salátaolajok fejlesztésénél sem kötöttek kompromisszumot. A legújabb dietetikai elvárásoknak, a „mentes” fogyasztói trendnek szeretnének elsősorban megfelelni megfizethető áron, jegyzi meg. Az árérzékenység ellenére, illetve amellett, egyre inkább azt tapasztalják, hogy a diszkontok is elkezdtek élénkebben érdeklődni az Eisberg márkás termékek iránt. Ez a változás a márkanév megerősödésével függhet össze a cég szerint.
– Promóciókat, kampányokat tekintve a termékvásárláshoz kötött ajándékokban látjuk a lehetőséget, mivel az új salátaolajokkal elsősorban a salátafogyasztók körét szeretnénk megismertetni – közli az Eisberg Hungary Kft. értékesítési vezetője –, de továbbra is aktívan kóstoltatunk rendezvényeken és áruházakban.
Ízeket tesztelnek
A Maresi Foodbroker Kft.-nél bizonyos termékkategóriák esetében nem érezték meg a tavalyi évben a vásárlóerő gyengülését – így például az általuk forgalmazott szószoknál sem. Az idei évben pedig a gazdaság lassú helyreállásának köszönhetően további volumennövekedésre számítanak.
– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szószok piacán olyan erős márkákkal dolgozunk, mint a Maille dijoni mustár vagy a Kikkoman szójaszósz, amelyeknek viszonylag kevés (jó minőségű) alternatívája van a saját márkás termékek között – állapítja meg Monori Anett, a Maresi Foodbroker Kft. brand managere. – A fogyasztók kifejezetten márkahűek brandjeink iránt. A dijoni mustár tekintetében nagy volumennövekedést tudtunk elérni az előző évhez képest, hiszen nem volt korlátolt allokáció a korábbi évek mustármaghiányához viszonyítva, és a szójaszószforgalmunk sem csökkent.
A cégnél szójaszószok tekintetében több különböző új kiszerelés bevezetésén gondolkodnak, valamint folyamatosan tesztelik fogyasztóik között a gyártók által kínált új ízeket, hogy melyik találna kedvező fogadtatásra a magyar piacon.
– A mustárok szegmensében már idén megjelennek a polcokon olyan formátumok, amelyeknek bevezetésén hosszú ideje dolgozunk a gyártóval – vetíti előre Monori Anett. – Bízunk benne, hogy nagy érdeklődés övezi majd őket, új fogyasztókat nyerünk meg.
Tavaly Maresi Foodbroker több olyan nagy 360 fokos kampányt is szervezett, amelyre korábban még nem volt példa. Mind a Kikkoman, mind a Maille esetében nagyon támogató márkatulajdonossal dolgoztak együtt. Az idei évben sem csak trade marketing vonalon találkozhatnak a márkákkal a fogyasztók: online aktivitásokkal és nagyszabású nyereményjátékkal is készülnek, ígéri Monori Anett. //
Kapcsolódó cikkeink
A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >Agóra-Vízió: A Magyar Termékek iránt a jövőben sem csökken majd a kereslet
Rendkívül sikeres 10. jubileumi konferenciát tartott a Magyar Termék Nonprofit Kft.…
Tovább olvasom >Az Unilever 75 millió euró értékben fektet be Nyírbátorban
Új termékkategória és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >