A svájci CoffeeB (a Migros kiskereskedelmi áruházlánc márkája) igazi újdonsággal lepte meg a kávéfogyasztókat. Az innovatív, komposztálható kávégolyó rendszerben kapszula nélkül, (egyenként legalábbis) csomagolatlan gömbök felhasználásával készül a kávé. A Cafe Royal brandhez tartozó termék a fenntarthatóság jegyében készül, és a rendkívül gyors ütemben terjedő egyadagos kávékapszulákat kívánja kiváltani, azaz a keletkező alumínium- és műanyaghulladék mennyiségét csökkenteni – Svájcban a kávéfogyasztás 80%-át a kapszulás kávék adják.
Az attraktív kávégömbök bevonatának (kérgének) alapja a tengeri hínár. Kávéfőzéskor a kapszulás készülékektől alig különböző külsejű kávégép a golyót vízzel megnedvesíti, így lágyítja a külső réteget. Ezután átszúrja a burkolatot, és további vizet fecskendez be, miközben összenyomja a labdát, és az így kinyomott kávét 7–12 bar nyomáson főzi. Az italt egy karral adagolják a csészébe.
A kávégömbös kávégép ára 170 svájci frank (a cikk írásakor 72 ezer forint) lesz, a tervek szerint a 9 golyós kávécsomag ára 5 frank (2100 forint).
Paradigmaváltást persze ne várjunk, a piacot nem valószínű, hogy megrengeti a kávégömb, hiszen léteznek már komposztálható kávékapszulák is. Itthon egyelőre az olasz Caffé Vergnano márka termékeit forgalmazzák ilyen fenntartható formában. //
Kapcsolódó cikkeink
Zöld minimum javaslatcsomagot dolgozott ki az ÉVOSZ
Az ÉVOSZ Fenntarthatósági Tagozata „Zöld minimum” néven jegyzett javaslatcsomagot dolgozott…
Tovább olvasom >A Ferrero alapanyagainak már 90%-a visszakövethető
Jelentős előrelépésről számolt be a Ferrero Csoport 16. Fenntarthatósági jelentésében…
Tovább olvasom >A magyar fogyasztók továbbra is árérzékenyek, de egyre fontosabb a környezetvédelem
A PENNY évek óta következetesen vezet be olyan fenntartható megoldásokat,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új irányt vesz az Auchan: kisebb boltokkal lépne szintet a hipermarketlánc
Az Auchan Magyarország új stratégiát hirdetett: a következő években kisebb…
Tovább olvasom >Jelöljön Ön is, ki kapja a Gundel-díjat 2025-ben!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >